söndag 31 oktober 2010

UNR behind the scenes

Minna Lindberg blev just återvald som president för UNR - Grattis! Rätt kvinna på rätt plats!
Silja, vår förbundssekreterare, representerar Nordiska Centerungdomens förbund i presidiet. Jess! Hon är så nordisk man kan bli tror jag ;)

Vi har behandlat 20 resolutioner av varierande kaliber - i stort har det gått bra sett ur Svensk Ungdoms synvinkel och liberala värderingar - vi fick igenom våra två resolutioner om människohandel och handlingsplan mot hedersrelaterat våld.

Samtidigt skapade resolutioner som förbud av burka, legalisering av prostitution och att inte ta invandrare från Mellanöstern stark ideologisk debatt. Uppfriskande! Och det viktigaste, ingen av förslagen gick igenom.

Temat har varit ungdomsarbetslöshet, och det är verkligen intressant att jämföra hur situationen är i de olika länderna, och försöka lära av good practises. Det är någonting gemensamt för oss alla, och ett stort, stort problem i alla fem nordiska länder.

Nu lunch, sen ska SFP:s partiordförande emeritus Jan-Erik "Cecco" Enestam tala till församlingen. Han är tjänsteman nuförtiden, Nordisk Rådsdirektör. Inte alltid det lättaste intygade han till mig igår. ;)

fredag 29 oktober 2010

jag å sverigedemokraterna

Kom i direktkontakt med Sverigedemokraterna i dag, här på Ungdomens Nordiska Råd.
Det var minst sagt intressant. Tror inte vi kommer att bli bästisar.

Bäst att nu sikta på middagen å ladda för fredagkväll, den politiska kampen fortsätter imorgon.

torsdag 28 oktober 2010

10 000 kronor

I have arrived - on the Island. Just det, Island. Resan tog blygsamma nio timmar i anspråk. Jag ska nu tillbringa mina följande nio dagar här på jorden i Reykjavik. Det hör ju till uppdraget - men visst är det ganska roligt också!

I dag är det Nordiska Centerungdomens Förbund (NCF) styrelsemöte på Framsoknarmannas (SUF) kontor - det är vår (NCF:s) medlemsorganisation på Island. Moderpartiet sitter i opposition med nio riksdagsledamöter för tillfället. Partiets namn är Framsokknarflokkurin (är väldigt osäker på stavningen)




I morgon börjar Ungdomens Nordiska Råds session här i Reykjavik. Mycket möten. Nästa vecka Nordiska rådets session. Försöker uppdatera bloggen så ofta det går. I morgon kommer förbundssekreterare Silja hit (hon är halvisländska).

ps. Jag lyfte 10 000 kronor från en bankautomat - I'm rich! =D
atleast on Iceland ;)

onsdag 27 oktober 2010

magma lunch med Muxlim

Var just på ett superintressant lunchseminarium - 
man vet att det är intressant när inte riktigt vill hinna skriva upp allt som sägs och man dessutom har frågor man vill ha svar på (jmf en tråkig föreläsning som man håller på att somna).

Killen på bilden är Mohamed El-Fatatry. Han har grundat Muxlim.com, en community för muslimer världen över, som baserar sig på identitet och livsstil.

Mohamed hade mycket att komma med som företagare i Finland - han kom som studerande till Esbo och har byggt upp en hemsida som har flera tiotals miljoner besökare per år. Plus att han var en bra talare och trevlig sådär i största allmänhet.

(Tror jag är lite kär.)
Sånt här behöver vi mera av!

foton från Vasa mötet

 Åbo Akademis studentkårs fullmäktigemöte i Vasa, auditorium Bruhn.

Simon Kaustell, fullmäktiges ordförande, och Daniela Sund, styrelsens ordförande, blev smygfotograferade i en mötespaus.

Mötets längsta ord måste nog vara
studiestödsindexbindningsadress

smaka på den.





Jag fick som mötessällskap den charmerande Krista Brunila. Vi passade på att pigga upp oss med lite Pätkis bites i kaffepausen.



måndag 25 oktober 2010

Vasa city

Idag har det varit Vasa för hela slanten.

Ledde vårt tjänstemannamöte från kansliet här på rådhusgatan - tekniken lämnade en del att önska men det gick an. Sen Academill och Åbo Akademis studentkårs fullmäktigemöte som leddes av den underbara ordföranden Simon Kaustell.

Iväg tillbaka till kansliet för förbundsstyrelsemöte, där alla medlemmar deltog. Fantastiskt!

Nu får det räcka med möten, ut och kolla in Vasa by night!
(imorgon iväg kl 5.53 mot Helsingfors, snark) =D

fredag 22 oktober 2010

KD och homosexuella

Niklas Andersson (VN 20.10 2010) slår ett slag för Kristdemokraternas rätt till yttrandefrihet. Den kan ingen ifrågasätta. Men lika lite kan någon ifrågasätta den våg av utskrivningar ur statskyrkan som TV-programmet Ajankohtainen kakkonen (TV2 12.10) förorsakat.

Det som Andersson missar är att trots att partiordförande Päivi Räsänen inte är en representant för kyrkan, tolkas hennes uttalande negativt av många som inte delar samma syn på människovärdet.

Så var är alla människors rätt till jämlik behandling? På vilket sätt är det bort från statskyrkan och samhället att ett homosexuellt par skulle få rätt att ingå äktenskap? Det är inkluderande, och ingenting konstigt för de av oss som inte gör skillnad på par och par, oberoende vilket kön de har.

Eller tycker KD att ett homosexuellt par inte är lika värdefullt för samhället som ett heterosexuellt par? I båda fallen är det frågan om två vuxna människor som vill leva tillsammans och få erkänsla för det.

Det som är synd i den här frågan är att församlingarnas värdefulla arbete bland barn och unga förlorar miljoner på att alla inte känner sig hemma i statskyrkan.

torsdag 21 oktober 2010

baby it's getting late

SFP Nylands krets har haft möte, nu är jag ensam på kontoret.
Kanske dags att börja söka sig hemåt..

Regu torsdag med Arbetsutskottsmöte 7.45, alltid lika intressant när vice ordförande Nicke Torvalds leder mötet. Och snabbt gick det, vi var klara före kl 9.
Sedan lite kontorstid och hälsningar från SU till Tyskland och Centerunga...

Nu har jag försökt fila lite på texter till min hemsida, som jag hoppas ha färdig tills nästa vecka. Före jag far iväg till Island.

A politicans work is never done.

onsdag 20 oktober 2010

Arkivföreningens möte - check!

uppvakta Christel Liljeström som fyllt femtio på partikansliet - check!

möte med min kampanjchef (som tänker sticka till Norge i januari) - check!

köpa ny dyna - check!

Helsingfors kretsstyrelse har möte - check!

jag far hem och sova - check!

ses imorgon ;)

tisdag 19 oktober 2010

bilder från storsamlingen

Jag var som vanligt igen i farten med min kännykkäkamera =)

Mina viceordföranden i farten, Runa Ismark ser koncentrerat på datorn, Armi Murto kyttar fram och försöker sig på ett litet leende. ;)

 Kenneth Stagnäs är infosekreterare och fotograferar till medlemstidningen Svensk Framtid.
 Christina Gestrin pratar miljöfrågor.
 Katarina Dahlman och Danica Vihinen har skojigt på middagen. De jobbar båda för SU:
 På söndag kom tant Astrid och pratade om slipsnoshörningar, valkampanjer, mobbning, bilden på SFP och mycket mycket mer.
Deltagarna lyssnade uppmärksamt. Här Nicholas Kujala, Anna Bergman (nylands kretsordförande), Runa och Camilla Mäkinen (FSmedlem)


Tills sist fick vi alla en pins från Verkus - Fiilisåret kan börja! Johanna "Knytte" Sandberg blev glad.

Ja till könsneutralt äktenskap

Jämför vår pressis å Yles nyhet (skapa lite reaktioner igår, iaf i Österbotten...)

Finland ska behandla alla medborgare jämlikt. För tillfället finns det en lag för homosexuella, som ger dem rätt att ingå partnerskap. Inom landets statskyrka råder det delade meningar om att ge homosexuella rätten att ingå äktenskap. Kyrkan har vigselrätt, och bromsar nu en utveckling inom landet där äktenskapslagstiftningen skulle vara inkluderande för alla par, oberoende sammansättning. Men samhället i stort, som styrs av lagar stiftade av vår riksdag, ska visa vägen till ett liberalt samhälle.


-        Såhär kan det inte fortsätta. Ska kyrkan bestämma över riksdagen? Det här handlar inte om hur bibeln ska tolkas, utan om mänskliga rättigheter. Vi kan inte fortsätta behandla homosexuella som andra klassens medborgare. Att ha en attityd som kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen, som tror att hon har rätt att definiera hur kärleken ska se ut mellan två vuxna individer, är arrogant och otroligt fräckt, säger Fredrika Åkerö, Svensk Ungdoms förbundsordförande.


Två människor som vill gifta sig ska få göra det, oberoende personernas könstillhörighet. Det är en juridisk fråga, som endast har en lösning, förutsatt att man respekterar de mänskliga rättigheterna. Ingen ska diskrimineras på grund av sexuell läggning.


(det är ju inte bort från Kyrkan om staten Finland stiftar en lag som ger homosexuella möjlighet att ingå äktenskap... eller?)

politikerskola Vasa

Vi hade riktigt skoj igår i Vasa med ca 20 typer som deltar i politikerskolan. Ulla-Maj Wideroos var inledare och snacka om hur hon började med politik, aktuella frågor och förstås lite snus å tobakspolitik.

Ser framemot starten i Helsingfors ikväll. Vi har Stefan Wallin som inledare, ska träffa honom på ministeriet och sen snacka lite på kansliet.

lördag 16 oktober 2010

storsamlingen

Vi har samlats här idag för att ... ha ett kiva veckoslut på Solvalla i Esbo!
Cirka 25 SU:are har hittat hit till storsamlingen.

Vi började på morgonen med Christina Gestrin som talade om valkampanjer, kom med många kloka ord och även hann säga lite om Östersjön. Sen berättade vår holländska vän Ivo om valkampanjer i Holland som han varit med om. Kodräkter, 20 000 euros checkar, karavan efter en annan politiker är några kampanjgrejer de har gjort och lyckats med.

På eftermiddagen har vi haft workshops med Mats Wickström, doktorand i historia från ÅA, och förbundssekreterare Silja.
Ena tog fasta på substans, argument inför valet, lite känn din fiende. Andra handlade om intervjuteknik.

Jag har foton (en blogg är mukamas inte intressant om det inte finns bilder), ska ta ännu flera ikväll, men får dem först hit på tisdag för så funkar min dator och telefon. (fråga inte mig hur det funkar, det bara gör det)

efter lite utomhuslekar har schacki nu fritid och sen har vi middag och bastu ikväll. Imorgon kommer tant Astrid (Thors) och berättar om egna kampanjerfarenheter och ger oss tips inför valet. Å så ska vi tala lite politik. Förstås.

fredag 15 oktober 2010

chaos in Helsinki

Vi har kontor på Simonsgatan. På bilden ser du Mannaerheimvägen-Simonsgatan korsningen, där spårvagnarnas elledning kraschade igår. Det blev en biltom å spårvagnstom Mansku från Stockmann till Sokos - felet reparerades på fem timmar. Det här är ju redan gammal nyhet, men vad jag började tänka på är om centrum på riktigt skulle vara bilfritt. Kändes inte helt fel att kunna passera gatan fritt som fotgängare.

torsdag 14 oktober 2010

ELDR congress in Helsinki





 Kanske inte den bästa kvalitén, men lite bilder från dagen som jag har spenderat på Marina Congress Center. På den första talar statsminister Kiviniemi (i gul kavaj), på mitten sitter förbundssekreterare Silja och smilar, bredvid Heidi Jern, och längst ner partiordförande Stefan Wallin on the big screen.

Imorgon radio Vega Västnyland kl 7.40, kongress till kl 17, sen förbundsstyrelsemöte på kvällen. Vår aftonskola idag om statens skattepolitik med specialmedarbetare Susanne Korpivaara var jättelyckad.

onsdag 13 oktober 2010

jag vs VR del 1


De förbaskade lövena. För mig får de nog falla ner från trädena, det är vackert när de byter färg och hösten kommer. Men, de skulle kunna hålla sig borta från järnvägsspårena.

Jag vaknade lite försent, men räknade med att också VR skulle vara försenat, och lät bli att stressa som igår. I bilen informerade den eminenta lokalradion om att så är fallet också i dag, och jag gick med gott mod till tågstationen, väl medveten om att skulle tåget gå i tid skulle jag inte hinna med. Moikkade på Rockie the hund och papsen påvägen, och slutsaldot blev jag 7 minuter vs VR 20 minuter i försening. (men vi är ju inte framme i H:fors ännu...)

Har nu fått prova på det gamla pendlarlivet Karis-Helsingfors-Karis som jag sysslat med fem år av mitt liv med (3 år gymnasium, 2 år riksdagsassistent). Och jag kan säga att det har sina fördelar att bo i Helsingfors, speciellt när det blåser kallt på morgonen och tåget är försenat. Då väntar jag hellre på spårvagnen, eller så tar jag metron, eller så går jag.

Next up -> ELDR kongress.

tisdag 12 oktober 2010

Tssschusday

Vitsi det harmar när man stressar till tåget, bara för att få stå å vänta i snålblåsten 15 minuter. Med det värmde att sedan få åka med Maarit Feldt-Ranta in till Helsingfors.

Iväg med raska steg till Undervisnings- och kulturministeriets organisationsdag (försök säga det snabbt utan att slå knut på tungan) och så till kansliet, där tre timmar gick i ett huj.

Nu igen på tåget, tillbaka till Raseborg. Next up Life at work på Novia - kommunen som arbetsgivare.

Dagen till ära klädd i min nya Filippa K jakku-puku som jag inhandlade på lördagen för ynka 12 euro i Billnäs loppis. Business as usual alltså ;)

måndag 11 oktober 2010

Prinsessan

- Soitan presidentin kansliasta. Onko Teillä puoliso?
- Ei.

Jag ska tydligen få inbjudan till presidenten för att träffa kronprinsessan och hennes man. Aaw. Höll mig lugn i telefonen, men tänk, Vickan och Daniel! hihihi. Tyvärr verkar det krocka med min resa till Island. Men iaf, jättehäftigt!

Veckoslutet kom och gick. Ibland vila jag och Ninja som på bilden, men jag hann också besöka Karis nattliv (läs Affes).

Nu följer en vecka i Helsingfors, på onsdag börjar ELDR kongressen som håller på tills fredag. Jag är voting delegate så gäller att vara aktiv där. På veckoslutet är det Storsamling på Solvalla, i Esbo. Can't wait!

lördag 9 oktober 2010

djurvän

Har blivit riktigt känslig för att se djur lida på TV. En hund blev överkörd och måste avlivas, i ett tv-program som just visades på TV2. Och hur jag grät. Vem gör något sådant, släpper en hund lös som sen blir påkörd.
Samma sak hände mig när jag läste Yrsa Stenius bok om taxar. Varje gång en tax dog grät jag, ingen skillnad satt jag i tåget eller hemma. Inte alltid så lämpligt kanske.

Allt är min Rockies fel, min gullehund. En beagle på 3,5 år, som för tillfället bor i Karis med min pappa. Kan inte tänka mig ett liv utan henne, så kändes redan efter tre veckor, som att hon alltid hade funnits i mitt liv.


Just nu vaktar jag dessutom lilla Ninja, och det går riktigt bra, så som jag förutspådde. ;)

Hon har attackerat min fot endast en gång hittills. Mest har hon varit ute, ätit eller gosat. That's what a cat's life is all about. Har också hunnit promenera en timme med Rockie idag. Riktigt djurveckoslut för mig.

torsdag 7 oktober 2010

out of sight...

Out of mind. Bekvämt. Enkelt.

Så kan man sammanfatta hur en del vill lösa problemet med tiggeri och tiggare. Har man glömt att tiggarna är människor?

Ser vi inte problemet så finns det inte, eller vad tycker du?

Norsk kunst

Igår gick hela dagen till Pohjola-Nordens seminarium Ledarskap och kommunikation i Norden.
Dagen avslutades med ett besök till Norska ambassaden här i Helsingfors.
Jag och Camilla Mäkinen (FS-medlem) deltog med gott humör.




På ambassaden fanns norska konstnären John E. Holtens tavlor utställda.
Jättefina. Han utgår ifrån människan i framtiden, i samspel med teknologin, och använder också gamla dator- och telefondelar i sina ramar som ger dem en organisk touch. Very najs!




bilder från kryssningen

Workshop med Reidar Wasenius
SU:s presidium: Runa Ismark, jag och Armi Murto
crazy presidium på buffet
Jocke Hesthammer och Niklas Mannfolk i bussen påväg till Åbo
Glad politisk sekreterare i bussen (Danica Vihinen)

Vad är en tiggare värd?

Jag skrev i SU:s senaste nummer av medlemstidningen Svensk Framtid om tiggeriet, nu har arbetsgruppen kommit med sitt förslag. Publicerar nu på nytt min text här på bloggen.

Debatten om tiggeri blossade upp ordentligt i Finland i maj. Inrikesminister Anne Holmlund (saml.) var snabb att tillsätta en arbetsgrupp som utreder om tiggeri kan förbjudas. Även i Norge är justititeministern inne på samma linje. Går det inte att stoppa på något annat sätt får det ske genom lagstiftning tycker han.

Förbud mot tiggeri är inte en ny tanke i Finland, år 2008 utreddes frågan men inga ändringar i lagstiftningen föreslogs då. Nu tycker minister Holmlund att det skulle behövas ändringar också i lagstiftningen. Den nuvarande arbetsgruppen ska lämna in sin slutliga rapport i september.

Ett totalförbud av tiggeri är en konkret åtgärd, men en väldigt inhuman sådan. Det kan inte vara den rätta vägen. Vad är då nästa förbud när vi ser någonting vi inte tycker om? Tror någon faktiskt att en människa drömmer om att få komma till Helsingfors gator och tigga. Många av oss känner medkänsla för dessa personer – somliga blir irriterade.

Och plötsligt har det blivit kriminellt att vara fattig. Det vi inte vill se ska bort. Vad är en tiggare värd?
Är det skillnad på om en utlänning tigger (i det här fallet rumänska romer) och på en människa som äger medborgarskap i Finland eller Norge? Att man på ministeriet hänvisar till misstankar om människohandel gör ju inte saken bättre för den person som faktiskt sitter på gatan dag ut och dag in. Även om syftet med att förbjuda tiggeri inte är att straffa enskilda tiggande människor, utan att bättre kunna bekämpa organiserad brottslighet, har jag svårt att förstå ett förbud . Är inte människohandel brottsligt, oberoende om det är förbjudet att tigga eller inte?

Vår statsminister emeritus Matti Vanhanen har en enkel lösning på problemet: sluta ge pengar till tiggarna så försvinner de. Det är förvånande att en statsminister säger så. Statsministern borde tillsammans med hela regeringen pressa EU, i ministerrådet, kommissionen, parlamentet. För det är i EU som problemet kan lösas. Det är romernas situation, i bl.a. EU-landet Rumänien, som måste förbättras. Vi måste som medlemsland kunna pressa även andra medlemsländer gällande deras interna orättvisor. Det är det vi ser på gatorna i Helsingfors då vi har mera rörlighet inom EU. Mänskliga rättigheter ska också gälla inom EU. Att peka på människohandel och kriminalisera offret känns helt bakvänt.

Astrid Thors är migrationsminister, men det är hela regeringens ansvar att lösa den här situationen. Och på ett sådant sätt att allas människovärde beaktas och respekteras. Det är en människa som tigger. Att den människans värde också respekteras, det är vad även en tiggare är värd.

onsdag 6 oktober 2010

natträv

Budgetmötet för bildningsnämnden i Raseborg tog slut kl 23.15 igår. Helt okej, men märker att jag blivit ovan att sitta på långa möten. Det var det vanliga före staden Raseborg grundades att vi satt 5-6 timmar med kommissionen.


Röd rävNär jag kom hem var det som vanligt svårt att tömma huvudet på tankar. Ninja, the cat, kom snällt in i huset och var ganska hungrig. Men på nått gosas-humör var hon inte. Ett avsnitt av NCIS fick avsluta dagen för min del.

Såg en natträv också när jag körde hem, men som tur var det vid Horsbäck så räven klara sig när jag susa fram hela 60 km i timmen. Tur för räven.



----------------------------------------------


Konstigt med dom där lövena, nu har dom igen (?) försenat tåget från Karis till Helsingfors...
Nu något försenat på Pohjola-Norden seminarium Ledarskap och kommunikation i Norden.

tisdag 5 oktober 2010

kattvakt

Idag börjar mitt nya ärofyllda uppdrag som kattvakt åt katten Ninja på Matsgatan i Karis.
Resten av familjen (mor, syster och bror) sitter om några timmar på Ryanair-flyget till Italien. Där ska dom mysa i en dryg vecka med tjugo grader värme och god italiensk mat.

Men lucky me, som får vakta katten Ninja. Vi ska bli bästa vänner under den här veckan.



----------------------------------------
Annat som händer i dag är nu att skriva ett tal om trafik, miljö och energi för eftermiddagen och sen spurtta iväg till Ekenäs där jag har bildningsnämndsmöte - vi ska behandla Budgeten. Det ni! =)

ps. kom ihåg att krama om en lärare idag, det är internationella lärardagen!

söndag 3 oktober 2010

veckoslutsrapport (kolla kolla)

TV-nytt gjorde en grej från framtidskryssningen, och jag är med på ett hörn. Kolla kolla =)
Också Radio Vega och Svensk presstjänst snackade med mig.

Kom tillbaka till Helsingfors igår kväll, men hoppade spontant på bussen till Åbo och hade en jätteskoj kväll där.

Idag är det Karis och Ingå som gäller.
Var tidigare idag till närmatsmarknaden Smaka på Västnyland
och fick intervjua underbara Karin Lindroos om hennes och Magnus matblogg Spontana smaker som finns på HBL.

Vi var ett utmärkt team om jag får säga det själv, och vi hann också prata om Karins andra projekt, som ratata.fi och hennes kommande bok om Loppisfynd. Ser framemot den.

Om en timme blir det ett besök till klassiska Bio Pallas här i Karis, och Wall Street - Money never sleeps med systeryster och kanske Julia.

Imorgon är det Raseborgsuppdrag som gäller med möte om MBI och öppnande av Luckans Liv i Luckan eftermiddagar som staden är med och finansierar. Viktigt med alternativ för unga, ska bli kul.

lördag 2 oktober 2010

cruising into the future

Tallinn. Solsken. Klockan är 8. Vaknar.

- Vad bra att jag gick och sova redan halv två igår.

-------------------------------------------------
Bakgrund

Partiet bestämde sig för att ordna en framtidskryssning, som innebär en natt på hotell Olümpia i Tallinn. Och här är vi nu. Gårdagen var tajt, men med lite fritid kl 18-20 som resulterade i en ny pyjamas och Stocka-kort.

Höjdpunkten igår fredag var min och Ole Norrbacks juttu "Att göra valkampanj" och SU:s sketch på middagen som var en parodi på svenska riksdagsgruppens gruppmöte. Det blev en hit! Jag är jättestolt och nöjd med vårt härliga gäng =D

Och kom ihåg - 12 sekunder. Det är den tid du har på dig. Sen slutar folk att lyssna.