tisdag 30 november 2010

ååh detta mötesliv

Det gäller att sitta korrekt när man deltar i möten. För ryggens skull. Vi är för tillfället inne på den tionde timmen för Raseborgs fullmäktigemöte, där vi behandlar budgeten. Här sitter vi, ett sjuttiotal personer, i Seminarieskolan i Ekenäs och möts och godkänner och röstar...

En pinsam sak för mig personligen var att jag nu för första gången i mitt liv har röstat fel. Det kom sig av det att normalt röstar man ja för beredningen, men i investeringsbudgeten röstar man ja eller nej till ett anslag. Så jag rösta ja, fast jag skulle rösta nej. Diana i raden bakom försökte rösta mig att detta även kan hända den bästa. Som tur var det inte någonting avgörande, men en bra påminnelse om att det gäller att vara skärpt, hela tiden.

Hoppas jag hinner hem till Ajankohtainen kakkonens tvprogram om svenska språket. Det börjar kl 21, så det ser inte bra ut.

fullmäktige round 2

Igår var det Raseborgs fullmäktige budgetmöte - vi började kl 16 och avslutade där runt kl 23... Bra så, trots att det betyder att vi fortsätter idag. Vi ska godkänna en över 100 sidor lång lunta, så jag är gärna klar i skallen när vi börjar rösta och godkänna nästa års budget, något av det vitkigaste Fullmäktige gör.

Jess, men nu lite mer kontorsarbete, sen tillbaka med tåget till Karis -> Ekenäs.

torsdag 25 november 2010

några intryck från Libanon


 Gatukonst x 1
















och en hungrig katt 
i centrum av Beirut
Gatukonst x 2

Photos Beirut

Äntligen har jag fått bilderna in här på datorn från Libanon.







 Lite matbilder, lite mötesbilder, och lite bilder från centrum. Silja är ju ganska återkommande på mina foton, men så är hon också en tacksam modell.


Val av nya medlemmar till IFLRYs byrå.

 Sång för avgående presidenten Bart Wood - Bart will go on (Titanic inspirerad)

 
 Palm
<-
Mexi, jag och Silja out on the town. Ganska fina vyer!

snowy Thursday

Egentligen var det snöstorm igår, som var mindre njutbar än vad denna morgon är. Solen skymtar genom molenn och snön har lagt sig vackert över Helsingfors. 

Hoppas tågen går i tid idag, när jag ska fara av och an till Karis för att delta i Karis-Billnäs gymnasiums kurs politik i praktiken.

Arbetsutskottet är undanstökat, med Nicke Torvalds som mötesordförande går det aningen snabbare. Ska försöka hinna tillbaka till svenska riksdagsgruppens gruppmöte på eftermiddagen. Och ikväll till café Primula här i stan för att lyssna på vännen å riksdagsvalskandidaten Benjamin Ellenberg.

onsdag 24 november 2010

synkningsproblem

Grr - min dator pratar inte med min telefon, så får inte bilderna från Libanon in här på datorn. (Ja, jag har tummen mitt i handen när det gäller sånt här)

Overall kan man säga att det var varmt och soligt, folk fick röka var de ville och taxibilarna tutade så fort man visade sig på gatan. En del hus var halvfärdiga, andra höghus såg läckert lockande ut. Skulle inte ha något emot att ha en semesterlägenhet i Beirut.

Att armén är närvarande är väl ganska givet, men det kändes inte otryggt på något sätt.

Själva kongressen, eller general assembly som International federation of liberal youth (IFLRY) ordnande, påminde ganska mycket om vår egen kongress som vi ordnar i maj. Det var utskottsmöten, det var session och resolutioner och val av president... 

Nu har man varit i Libanon också. Och fått stämpel i passet, samt varit med om body search, twice.

tisdag 23 november 2010

vackra Libanon

Imorgon blir det ordentlig rapport från min resa till Libanon och huvudstaden Beirut. Kan redan nu avslöja attjag inte är van att se pansarvagnar på gatorna - men 25 grader varmt och solsken tackar jag inte nej till. Lite annat än vädret här i Finland för tillfället. =)

onsdag 17 november 2010

konkurrenskraftigt Finland?

Det frågar vi oss idag på SU:s seminarium i Helsingfors (SFV-salen) -> nu dit och hålla välkomstord och sitta med i panelen med bl.a. Satu Huber (VD Pensions-Tapiola), VD Johnny Åkerholm från Nordiska Investeringsbanken och Anne Berner som är VD för Vallila Interior och inte bara är ordförande för Familjeföretagarnas förbund där ju vår ex statsminister jobbar nuförtiden...

Ett konkurrenskraftigt Finland i framtiden? alltså - ingen liten fråga. Ser framemot intressanta synpunkter och en och annan aha-upplevelse =)

tisdag 16 november 2010

Stubb får mig att sluta le

Utrikesminister Stubbs kommentarer till Samlingspartiets ungas ställningstagande att svenskan nu ska bort i finska skolor får mig att allt annat än le. Här handlar det inte bara om att unga är och ska vara radikala - det är nästan lite nedvärderande att säga så.

Benjamin Ellenbergs kommentar på FB är träffande:
"Mellan raderna kan man väl läsa att svenska språket inte är mycket annat än en personlig image-fråga för minister Stubb. Han framstår gärna som finlandssvensk, men är synnerligen passiv i så gott som alla frågor som gäller svenskan."

Ungdomsförbundet kom på den geniala idén att föreslå att pennor ska delas ut som det står "pakkoruotsi pois" på, i alla skolor. Jag förstår att det inte alltid behöver kännas motiverande att läsa ett språk i skolan, speciellt om man börjar i högstadiet och det är så grammatiskt - varit där själv och kämpat med både finska, tyska och franska. Men när man inte erkänner konsekvenserna, att det skulle vara början på en nedmontering av vårt tvåspråkiga land, utan gömmer sig bakom argumentet att frivillighet ökar attraktiviteten - jag menar, se hur det gick med studentexamen!

Det som bör göras är att språkundervisningen i grundskolan reformeras, på både svenska och finska, så att elever uppskattar det, genom att ha mera kultur (musik, litteratur, tv) och att man lär sig våga använda språket, på det sättet man kan det.

Perussuomalaiset eivät kuulu Keskiryhmään

Svensk Ungdom tukee Keskustanuorten kannanottoa, jossa todettiin, että rasistien kanssa veljeilevillä ei ole asiaa Keskiryhmään (julkistettu 4.11.2010).

- Olemme hämmästyneitä siitä, että Perussuomalaiset Nuoret väittävät heidän edustajansa yrittäneen tehdä yhteistyötä Keskiryhmän kanssa Pohjoismaiden Neuvoston nuorten kokouksessa. Tätä ei todellakaan ole tapahtunut. Me saimme ainoastaan kuulla hänen mielipiteensä ruotsin kielen asemasta Suomessa.


Perussuomalaiset ovat Keskustan kautta saaneet yhdelle edustajalleen varajäsenpaikan Pohjoismaiden Neuvostossa. Puolueena perussuomalaiset ei kuitenkaan ole mukana Keskiryhmässa, tai Mittengruppenissa, kuten ryhmää ruotsiksi kutsutaan. Puolueen mukanaolosta keskiryhmässä päättävät ryhmässä jo olevat jäsenpuolueet, eivät Perussuomalaiset itse.

Perussuomalaisten täytyy ensin oppia tekemään politiikkaa ja opiskella eri organisaatioiden toimintaa ennen kuin he ryhtyvät syyttämään toisia törkeästä vaalipelistä tai marisemaan vääryydestä heitä kohtaan.

bosse och jag

Det blev en tung helg i Vasa - så gårdagens program i Åbo med partiet gick om intet. Valde att vila upp mig inför veckoslutet i Beirut, Libanon, när jag ska delta i IFLRY:s general assembly.

Men smög mig ändå iväg, efter 20 timmars sömn, till Finlandiahuset igår kväll för att med vännen Hanna Eliasson kolla in Bo Kaspers Orkester.

Har en skiva av dem, KAOS, som spelat i många år, när jag läst på prov och tenter eller bara velat höra soft musik.


Måste bekanta mig med nya New Orleans plattan
- för Bosse, tror jag är lite kär i dig! =)

lördag 13 november 2010

endast 6 taggar tillåtna

Skulle just uppdatera min Facebook-status, men tji fick jag, endast 6 taggar är tillåtna i en och samma statusuppdatering. Det var förbundssekreterarens tagg som fick utebli. Tycker ändå vi är lite duktiga med Silja, för tolv timmar sen svettades vi i Idrottshuset på handisträningarna.

På Seinäjoki-tåget påväg till Vasa som bäst - vi ska ha förbundsstyrelsemöte där hela veckoslutet. Jej!
Många frågor på agendan, märker att förberedelserna inför kongressen i maj tar upp en hel del tid, men vi kommer inte att ha mera tid i mars-april så lika så bra att försöka få undan så mycket som möjligt.

Idag kommer FS att träffa Österbottens kretsstyrelse och på kvällen blir det myspys med middag på August. Kanske något intressant också efter det, vem vet. Min goda vän Miilo har lovat inhysa mig på en madrass, ibland känns det som ett riktigt bohem-liv, det här politikerlivet.

torsdag 11 november 2010

lunchbekymmer

Tänk så lyxigt man har det när ett av dagens "bekymmer" är vart man ska gå och lunch.

Uppgiften att bestämma plats delegerades smidigt till infosekreteraren Kenneth 

- Det blir Kitch


Tack Kentzu ;)

måndag 8 november 2010

pics from Iceland

 Jukka och Maria jobbar på ett uttalande om förnyelsebar energi på Nordiska Centerungdomens styrelsemöte (NCF) 28.10 i Reykjavik. Generalsekreteraren Linus Hannedahl chillar.

 Silja Bórgarsdottir Sandelin röstar grönt på Ungdomens Nordiska råds session 29-31.10. Hon blev invald i presidiet för UNR som NCF representant. Hennes ersättare är Agnar Bragi Bragison från Island, som också röstar grönt med tolkningshörlurar på.

 Längst fram mötesordförande Magnus Öster och UNR:s president Minna Lindberg.

 Before and after Geysir
 
 Stort känt vattenfall som heter... hmm.. kanske Gullforss (tack Silja) och jag som posar vacket. =)

 Fredrik Reinfeldt, Sveriges statsminister, deltog i Nordiska rådets session 2-4.11 så som alla statsministrar. Jag och Silja var glada på Finlands ambassads mottagning.

 Stort kyrka i Reykjavik och annorlunda bröd som serverades på Islands regerings mottagning 3.11.

 Althingi och demonstration 4.11, som vi kollade in, jag och Ingrid Eriksson från Demarinuoret.

fredag 5 november 2010

Enbuske får SU:s Svenska Natten-medalj

Svensk Ungdom vill lyfta fram redaktör Tuomas Enbuskes insats för tvåspråkigheten i Finland inför Svenska dagen 6.11.
- Vår Svenska Natten-medalj går i år till Tuomas Enbuske, för den insats han gör för tvåspråkigheten i Finland. Enbuske är öppet positiv till svenska språket i Finland, och han hanterar språkfrågan på ett sakligt och intelligent sätt, motiverar förbundsordförande Fredrika Åkerö.

Enbuske är bland annat aktiv i Magma-akademin, som grundats för att främja tvåspråkigheten i Finland, där han sitter i akademins tvåspråkiga delegation. Han är också aktiv som vice ordförande i Svenska.nu nätverket, som arbetar för svenska språket och kulturen i Finland.

Karriärmässigt har redaktör Enbuske blivit känd via radio och TV. År 2008 började exempelvis programmet Epäkorrektia, Tuomas Enbuske!, där han ställde allmänna sanningar på prov, att visas i YLE1. Tuomas Enbuske är född 1977 i Uleåborg och är gift med finlandssvenska Hannah Norrena. Paret har en dotter tillsammans.

- Tuomas är en ung förebild för den tvåspråkighet vi jobbar för. Han är ett ypperligt exempel på hur en finskspråkig lär känna den finlandssvenska kulturen och ser det som positivt och givande. Det behövs i dagens språkklimat där svenskan mer och mer ifrågasätts i Finland.

Bakgrund om Svenska Natten-medaljen
Svensk Ungdom har delat ut Svenska Natten-medaljen, även kallad skuggmedalj, sedan år 2003 för att uppmärksamma en ung person eller grupp som gjort en insats för det svenska i Finland. SU:s medalj är en
skuggmedalj till Svenska Finlands Folktings Svenska dagen-förtjänsttecken, som huvudsakligen delas ut till äldre personer som gjort en gedigen insats för det svenska i Finland. Svensk Ungdom vill visa att man inte behöver ha uppnått en viss ålder för att vara förtjänt av erkänsla.

Tidigare mottagare av SU:s Svenska Natten-medalj är bland andra André Wickström, Matilda Hemnell, Peter Nyman och Sturm & Drang.

torsdag 4 november 2010

last night on Iceland

Tiden har gått väldigt fort - därför lite dålig uppdatering på theSUoffice.

Som bäst avslutas Nordiska rådets session här på Grand Hotell i Reykjavik.
Jag försöker hänga med i vad som händer hemma i Finland, men visst känner man sig lite out. Kårvalet vid Åbo Akademi är i full gång, där jag är kandidat (nr 45) och svenska dagen är på inkommande på lördag.

Här har det varit mötessessioner och middagar och besök på Ölstugan. Igår blev en svensk (från UNR-delegationen) utkastad från ölstugan efter en tråkig incident med bartendern, det har nu varit snackisen här på NR också.

Ja, å så fick jag träffa

Vigdís Finnbogadóttir

på Islands regerings mottagning igår - hon var jättenajs. En av höjdpunkterna. Sofi Oksanen som också var där vågade jag inte prata med. Och Björk missade jag totalt.

Imorgon hem med flyget, hem tillbaka till Finland. Undrar om det är lika mycket snö där som här.