måndag 31 januari 2011

SU:s ABC

Sitter ännu på kansliet, har skrivit SU:s politiska ABC då vi gör ny broschyr med nya logon. En hel del av texterna fungerar, men det finns också behov av uppdatering, omskrivningar och helt enkelt strykningar och nya texter.

Tiden gick fort, två timmar i ett huj. Nu ska jag ännu försöka se lite på motionsuppföljningarna, så att jag inte blir efter i textproduktionen.

Men borde det finnas ett ord för varje bokstav om man kallar någonting för ABC? Se t.ex. vår kandidat i Österbotten, Marcus Beijars A-Ö. Jag gillar!

Dagen började med en intervju för tv-programmet Ajankohtainen Kakkonen. Här var en sympatisk journalist och kameraman, och jag försökte med god min säga vad SU skulle ta bort om vi måste skära bort en miljard från statsbudgeten. Det var inte lätt. Utgångsläget blev att jag inte vill försämra människors vardag. 
Få se hur det blev, visas imorgon i TV2 kl 21.


Hoppas också vår nya video kommer upp på hemsidan imorgon, starring Silja! (jag ville mera vara regissör idag)

söndag 30 januari 2011

Claes Andersson

Mötte Claes på gatan på torsdagen, kanske han hade varit i riksdagen, det var dit jag var på väg. Vi har jobbat på samma våning i lilla parlamentet, tredje våningen. Då när han ännu var ledamot och jag assistent.

Han tittade nyfiket på mig, jag log tillbaka och tänkte att det var roligt att se honom, att han ännu lever och mår bra. Han är en bra typ.


Claes Andersson

Claes_Andersson
 © Johan Bargum

(den lille gossen)
Den lille gossen på sin kälke är röd i ansiktet/
  som ett paradisäpple/
Han kinder speglar mig/
Han ser frisk ut tycker jag som låter mig speglas/
Han i sin tur tror att jag är en smältande/
  snögubbe/
Eller en vanlig hemlös gubbe//
Vet du (tänker jag) hur det känns att långsamt/
  smälta bort?/
Säg mig, varför gör staten ingenting!/
Vem var det som skulle ploga vår livsväg?/
Du vet förstås ingenting om entropin?/
Hur gammal är du, elva tolv?/
Vem håller i ratten, var är säkerhetsbältet,/
  varför sandas här inte?/
Får jag låna din rattkälke?/
Då åker vi

(Ur Lust, 2008) från denna hemsida

leikkauslista

Hittade nyss Hanna Eliassons blogg, min kampanjchef som befinner sig i exil i Norge =) Det är roligt att läsa att det går bra för henne!

Efter en spännande handbollsfinal i VM - Danmark kämpade som helsike men Frankrike hade mera bredd - ska jag nu börja fundera på varifrån Svensk Ungdom skulle ta bort 1 miljard euro i statsbudgeten. För imorgon kommer Ajankohtainen Kakkonen och intervjuar mig. Minun leikkauslista - hellre skulle jag ju öka på olika utgiftsposter. Men ett svar ska jag ge - hoppas bara det inte leder till mardrömmar.

lördag 29 januari 2011

konferera kultur

Jag befinner mig som bäst på staden Raseborgs kulturkonferens, den fjärde i ordningen. Här är många deltagare, och många inlägg i den öppna diskussionen. Det handlar om olika önskemål, mera pengar, vad staden egentligen gör med Pojo kommunhus eller gamla skolhus, eller att den nya operaföreningen vill ha ett musikhus.

Också information utbyts, och jag upplever att huvudmålet med evenemanget är att knyta kontakter, bygga nätverk och för kulturaktörer att få uttrycka sig och för kommunen att höra.

Jobbar som bäst på att etablera tanken på ett ungdomsparlament i Raseborg, ska diskutera det med ungdomsfullmäktige på tisdag. Som skulle vara lite liknande som kulturkonferansen, men för ungdomar, en gång om året, i början av läsåret. Det skulle behövas.

ps. det var riktigt roligt i Vasa - tack SU Österbotten!

fredag 28 januari 2011

Virtanen, valpanel och veckoslut

Jag har fått en hel del respons på SU:s utspel igår. Det är bra. Det är ett tecken på att vi gjorde rätt som reagerade. Samtal från Österbotten, facebookmeddelanden, ett kritiskt mejl från Sverige m.m.

Diskussionen fortsätter. Tycker fortfarande att jag inte fått svar på vad FST egentligen tänkte. Att man inte förstår varför folk blir upprörda och protesterar. Att det inte handlar om programmet Muntur, utan om att anlita en person som kan vara hur duktig som helst som journalist, men som beter sig på ett oacceptabelt sätt. Vi måste ha rätt att säga ifrån.

Annat jag hunnit med, det blev en ganska hektisk vecka, är två valpaneler på finska varav den andra som var i Vanda i dag gick bättre än den på onsdag. Kan bara konstatera att övning ger färdighet.

Nu är det Vasa och SU:s kampanjöppning som gäller, sen ska jag försöka att inte missa tåget tillbaka till södra Finland imorgon kl 6.22, för jag vill absolut delta i Raseborgs kulturkonferens. På söndag får jag lite pusta ut för att ladda inför en ny spännande vecka med nya debatter, intressanta mänskor och politik. Me like! =D

torsdag 27 januari 2011

censur på kansliet

Jag har blivit censurerad. Av mina goda medarbetare här på kansliet.

Men det är lugnt, det var på uppdrag av mig. För att få ett så bra uttalande som möjligt till stånd. Och kolla!

Nu är det dags att gå på lunch, efter en hektisk morgon.
Sen väntar gruppmöte i riksdagen.

Smaklöst, FST5!

- Är man duktig när man pratar respektlöst och osmakligt om finlandssvenskar och använder en retorik som är allt annat än roligt och intelligent. Jag uppmanar ledningen i FST5 att verkligen fundera över vad tittarna tycker om den här saken och alla FST5-tittare att bojkotta programmet Muntur, utropar Svensk Ungdoms förbundsordförande Fredrika Åkerö.

TV-kanalen FST5 har beslutat köpa programmet Muntur av produktionasbolaget Susamuru. I programmet, som kommer att sändas under våren, är YLE-journalisten Kirsi Virtanen en av tio som får eget program i serien. Motiveringen för ett eget program åt Virtanen är enligt producent Susanne Skata att hon är en duktig journalist som har behandlat många andra frågor än finlandssvenskhet.

- Jag kunde inte bry mig mindre ifall det här gör mig till en navelskådare, såsom Skata uttrycker det. Att ge Kirsi Virtanen ett eget program i serien är ytterst smaklöst och visar på dåligt omdöme.

onsdag 26 januari 2011

med eller utan rader

Jag har nu fattat ett avgörande beslut, jag har valt nytt A5 block till Svensk Ungdom, med vår nya logo på.

Informationssekreteraren lät mig avgöra den jämna omröstningen på kansliet.

Och, jag valde kanske fel (iaf enligt honom) men nog måste man ju ha rader på ett block så att det blir fina anteckningar! =)

full fralla

eller full rulle det kanske heter! Här är det möten, telefonsamtal med journalister (det första imorse kl 6) och valpaneler om vartannat.

Har helt kallt konstatera att jag hinner skriva mina texter för ny broschyr för förbundet och till hemsidan först imorgon efter arbetsutskottsmötet.

Bildningsnämndsmöte igår var en trevlig tillställning, vi är nog ett bra gäng på 15 personer som har hittat ett sätt att jobba som gör att det inte alls känns motbjudande eller psykiskt tungt. Och det är viktigt, när vi ska fatta stora beslut, att vi koncentrera oss på ärendet och inte på att vara i strid med varandra.

En timme till på kansliet, sen bär det av till Södra Hagalund (Etelä-Tapiolan lukio) där jag ska representera partiet i en valpanel med bl.a. tre riksdagsledamöter, på finska.

Tror det var Maria Sid som sa att man ska göra det man minst vill, utsätta sig för utmaningar och situationer som upplevs jobbiga för att lära sig och växa. 

Maria, I hear you!

måndag 24 januari 2011

TV programvärdar nästa?

Psst, nu är den där, gå å kolla

Kan intyga att det var ganska roliga tjugo minuter.

Nu på finskakurs, sen till Raseborg på fullmäktigemöte. Vill du titta på det, och inte har lokaltvtillgång. går det att se här

ny video

Silja och jag har just spelat in en liten videosnutt - det är inte så enkelt som jag hade trott, men tur så moka vi båda en gång, på tredje försöket lyckades det. Så håll utkik, borde ploppa upp på SUs hemsidan ännu idag..

Vi var lika "innoissa" som förbundssekreterare Silja är här på bilden från Beirut =D

ÅAS UNDERSTÖDSMEDLEM I SETA R.F.

Bra ÅAS - stolt över min studentkår!

"Styrelsen för Seksuaalinen tasavertaisuus r.f. (Seta) har på sitt möte den 15 januari
godkänt Åbo Akademis Studentkårs (ÅAS) ansökan om att få bli understödsmedlem i Seta. ÅAS
fullmäktige beslöt på sitt möte den 22 november 2010 att ÅAS skall ansöka om
stödmedlemskap i Seta."

onsdag 19 januari 2011

LSK mingelonsdag

Just nu avslutas LSK Helsingfors mingelsonsdag. Vi har suttit tio typer och snackat om partiet, hur andra studerande har det i andra länder, och lite vad som är på gång inför valet. Och så har Helleke Heikkinen, tidigare politisk sekreterare i Helsingfors för SU, berättat om hur det var att studera i Taiwan. Väldigt intressant, väldigt annorlunda.

-------------------------------------------------------------

Bifogar här ett ganska trevligt foto som Martti Leskelä har tagit från det hörande som var på måndag i Klinkbackan koulu. Jag har just kommit till skolan och satt mig bredvid finska sektionens ordförande och bildningsnämndsmedlem Harri Korhonen (saml.).


tisdag 18 januari 2011

2011 och hunden

Jag känner mig ännu lite främmande i det nya året. Sådär att jag ibland glömmer bort att det är 2011 och har lust att skriva 2010. Minns att det var samma sak i lågstadiet när vi skrev prov, och högst upp skulle man skriva namn och datum... Så det borde iaf inte vara något åldersrelaterat.

Igår var jag i ett lågstadium i Raseborg, Klinkbackan koulu, som blev valt till årets skola i Finland 2010. Staden ordnade ett hörande (kuuleminen) då det ska göras en utredning över det finska skolnätet. Efter tre timmar var mitt huvud helt fullt av en massa tankar - vad är det viktiga i kommunen, och hur få pengarna att räcka till till allt.

Samtidigt fick jag dåliga nyheter på onsdagen förra veckan, att min kära hund Rockie måste opereras. Det var så hjärtskärande att först föra henne till veterinären och hålla i henne när hon fick bedövningen, för att sen hämta henne två timmar senare - ett neddrogat blodigt knytte hund som jag förde hem. Inte roligt. Plötsligt blev allt annat lite sekundärt.

Men nu är det fokus på uppdraget som gäller igen, för Rockie mår bättre, hon äter sin mat och medicin och är pigg. Snart ett besök på the office, och sen på seminarium och diskussionskväll.




Här är Rockie och gör EU-valskampanj på Karis gågata 2009. Soffan finns nu i mitt arbetsrum.

lördag 15 januari 2011

kampanjhemsidan uppe

Äntligen! Kolla här
Tack syster (ikadesign)

Kolla också in alla andra fjorton SU-kandidater via vår hemsida.

torsdag 6 januari 2011

GRRR

Jag blir bara arg...

Männen är missnöjda med domen.

Voi buhuu - vem bryr sig att de är missnöjda!
Det finns ingenting värre enligt mig =(

Just nu pågår också en namninsamling som kräver ny sexualbrottslagstiftning. Delta och påverka!