torsdag 31 mars 2011

"pakkoruotsi pois"

Så stod det på många plakat som demonstranter i Vaapa Kielivalinta r.y. ordnade idag vid riksdagen.

Men vi var också många (ca 200) som deltog i motdemonstrationen, som studentorganisationen Historicus vid Helsingfors universitet och Päivi Storgård mfl snabbt tog initiativ till. Jag fick inbjudan att delta som talare i början av februari och bestämde mig då för att visst ska jag delta, fast jag inte stöder demonstrationen sak. Men i en demokrati har vi rätt att ha olika åsikter, och vi måste kunna mötas och diskutera.

Som inbjuden gäst talade jag finska, och det här är vad jag sa:
Nimeni on Fredrika Åkerö ja edustan Svensk Ungdomia.
Minua ihmetyttää: Elämme samassa massa, Suomessa, ja kuulumme samaan kansaan. Miksi minun äidinkieleni siis on vähemmän arvoinen? Olen kiitollinen tänään että jouduin opiskelemaan suomea koulussa. Sen kautta olen tutustunut ihmisiin, joihin en muuten olisi tutustunut. Mutta olen surullinen siitä, että on ihmisiä, jotka eivät halua minun elävän täällä Suomessa samalla tavalla kuin muut suomalaiset. En puhu täydellistä suomea, olen silti suomalainen. Puhun ruotsia äidinkielenäni, olen silti suomalainen. Kaksi- ja monikielisyys on rikkaus. Mielestäni voisimme opiskella myös saamen kieltä peruskouluissa.

Ruotsia puhuvista suomalaisista liikkuu kaikenlaisia ennakkoluuloja ja ruotsia ja suomea puhuvat asetetaan helposti vastakkain, aivan kuin olisimme vihollisia. Näin ei tietystikään ole. Haluan elää Suomessa suomalaisena muiden suomalaisten joukossa. Niin varmaan tekin. Tämä vaatii kunnioitusta ja yhteistyötä eri ihmisryhmien välillä. Vastakkainasettelu ja loskanheitto ei ole ratkaisu.

Enemmistöllä on valtaa, ja sen kautta myös vastuuta. Suomenkieliset voi päättää millainen Suomi meillä on. Minun Suomeni on kaksikielinen ja kansainvälinen, missä me kunnioitamme toisemme.
Kaksi kieltä – sama kansa

onsdag 30 mars 2011

vill ha flera timmar i dygnet...

Vilken dag - valpanel i Vanda, sen valpanel för Europpalainen Suomi och till sist MTV3 valtent, direktsändning.
Snart far sista tåget till Karis och tio motioner till partidagen ska ännu skrivas.
Säger bara riksdagsvalskampanj!

fredag 25 mars 2011

Wallin: Investeringar i rälstrafken behövs i Västra Nyland

Håller med ;)

SFP:s ordförande Stefan Wallin tycker att en allt större del av trafiken bör flyttas från hjul till räls under den kommande regeringsperioden.

- Förutom att rälstrafiken är ett miljövänligare alternativ är den också en grundförutsättning för att Västra Nyland skall vara konkurrenskraftigt i framtiden. Att utveckla kustbanan är ett kostnadseffektivt sätt att förbättra spårtrafiken mellan landskapen. Att ställa rälsprojekt mot varandra är inte meningsfullt när hela rälstafiken måste byggas ut,  säger SFP:s ordförande Stefan Wallin som besöker Hangö, Karis och Kyrkslätt på fredagen.

- Ett naturligt följande steg ur västnyländsk synvinkel är är att sträckan mellan Åbo och Salo görs dubbelspårig och att Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Dessa projekt liksom nya fasta vägar i skärgården borde ingå i den nya trafikpolitiska redogörelse följande regering skall godkänna, säger Wallin.

Bra ärkebiskopen!

Bra ställningstagande av ärkesbiskopen.

Nu blir det snart förbundsstyrelsemöte, sista före riksdagsvalet.
Vi har en lång dag framför oss.


Här är en bild från Demos valseminarium på onsdagen 23.3. 
I mitten i gult vår kandidat Janina Mackiewicz.

onsdag 23 mars 2011

Who has the right to decide - om jag får vara hetero eller homo?

Har hela dagen frågat mig om det verkligen är meningen att folk i Guds namn ska döma andra mänskor. Läs här.
Och vill verkligen ifrågasätta Kristdemokraternas ungdomsförbund i deras utlåtande där de stöder kampanjen Älä alistu! där en kvinna som går under namnet Anni jämför homosexuella med mördare som kan göra bot och bättring.

Det handlar inte om tolerans. Att vara hetero- eller homosexuell är inte någonting man väljer. Hur lågt är det inte att jämföra en person som är homosexuell i sin läggning det med en mördare? Speciellt när vi vet att många unga som hör till en sexuell minoritet är osäkra och mår dåligt. Sådana här påhopp gör inte deras situation lättare.

Ja vi ska kunna diskutera frågor i ett tolerant och öppet samhälle, men inte kalla mänskor mördare pga av deras sexuella läggning. Det är inte tolerans. Det är att sitta på sin egen moralpiedestal som heteronormativ majoritetsmedlem och titta ner på alla som avviker och säga att det här tycker inte min Gud om, alltså måste du ändra på dig, för du passar inte in i min värld.

Blir så arg att jag måste sluta skriva nu. Stöder varmt Regnbågsankan och liknande organisationer.

tisdag 22 mars 2011

Krissen vaaligrilli update

Sitter som bäst i MTV3 tv-hus i Böle och deltar i inspelningen av Krissen vaaligrilli. På förmiddagen blev Persut och Soini grillade, nu är det snart SFPs tur. Det ska påminna om valkonceptet från USA - Roasted, och Krisse Salminen håller i trådarna.

Håller tummarna för våra representanter Päivi Storgård och Reidar Wasenius, och bävar lite för vad allt komikerna kommer att säga. Men man ska kunna skratta åt sig själv också.

(det som känns lite främmande är att redan från kl 10 blev vi bjudna på öl, lonkero och cider... hmm...)

måndag 21 mars 2011

Ratzeburg fullmäktige

Det är nu nästa som gäller idag. Om jag ändå hade lite flera minuter. Ska just rusa till tåget. Finns hur mycket som helst att göra inför förbundsstyrelsemötet på fredag, och också att fundera på eget riksdagsvalskampanjmaterial... Oj, vilket långt ord det blev. =D

Tippar på att mötet tar knappt tre timmar ikväll (när det snart är riksdagsval och alla kandidater som också är fullmäktige i Raseborg kanske vill säga nått). Samtidigt missar jag både BK-Atlas kvartsfinal och Grifk-BK kvartsfinal. Men håller sjukt hårt tummarna för båda BK-lagen.

onsdag 16 mars 2011

valtidning och kandidattest

Ska nu (efter att ha undvikit det i snart sex timmar) göra kandidattesten. Har bestämt att jag inte gör alla triljoner som skickats, utan HBL&co, Yle, Hesari, MTV3 och Allianssis. Det är helt enkelt inte möjligt att besvara kenpiga detaljfrågor, ofta på finska. Och är det verkligen ändamålsenligt att ha tjugo-trettio olika kandidattest (finlandism valmaskin) out there in cyberspace?

Har ändå inte suttit sysslolös, utan vi filar på sista texterna till Valtidningen som snart ska gå i tryck. Kommer att vara i samma stil som kampanjhemsidan, och tryckas i 50 000 exemplar. Så infosekreterare Stagnäs och jag försöker hitta alla stavfel före tryck =D

Hoppas förbundssekreterare Borgarsdóttir Sandelin kommer snart, hon har suttit och svettats med stora finska språkprovet hela dagen. Tror jag inte tar det riktigt ännu...

tisdag 15 mars 2011

SU goes Eduskunta!

Kolla in våra überfina kampanjsidor - if I say so myself! =D

Det har varit en kiva dag med massa gratulationer å skoj. Nu ska den avslutas värdigt med ett besök till humlegården här i Helsingfors.

Imorgon ska jag kasta mig över alla kandidattest som väntar. Tjingeling!

födelsedag och Västis

Jee, idag fyller jag år! Med redan 100 inlägg på facebook känns det inte så farlig. Tack alla!

Och så artikel i VN, kolla här.

Dagen har börjat bra! =D

måndag 14 mars 2011

ps

PS = Perussuomalaiset.

Har börjat veckan med en intervju för Västis, en valduell med Perussuomalaiset och deras kandidat från Hangö, Pekka Tuunanen. Vi har också gjort ett radioinslag till Radio Vega Västnyland, som borde sändas på torsdag.

Jag läste i bussen påväg hem från Karleby och en lyckad folktingssession igenom PS valprogram. Det var många sidor, och ett Finland fritt från invandrare, där endast finländare som delar gemensamma värderingar och en gemensam kultur som ett folk målades upp.

Jag har fortfarande inte blivit klok på om jag är finländare eller inte, då det å ena sidan pratas om ett folk och å andra sidan talas om dem som har finländskt medborgarskap. Men domstol, polis, 112, sjukvård...(förvaltningen) ska iaf inte kunna svenska, för att spara pengar. Så det är bara att lära sig finska eller dö, enligt PS. Och invandrare är inte lika mycket mänskor som vi finländare.

Visst är det bekvämt att sitta i trygga Finland och ha det bra, när folk flyr i Libyen eller drabbas av tsunami i Japan. För det enda som räknas är Finland och de som godkänns av den finska majoriteten som finländare. Eller hur? 

Nej tack! Mitt Finland är öppet, har respekt för alla människor oberoende nationalitet och hjälper människor i nöd. Har säkert orsak att återkomma till PS valprogram.

fredag 11 mars 2011

pst... pst... Partistyrelsemöte

Snart påväg över till lilla parlamentet på partistyrelsemöte.

Men kämpar ännu med min text om fildelning. Verkar som att jag inte är gjord för att riktigt förstå det. Men nått ska jag nog säga. Undrar vad som kommer att vara dagens huvudtema? Förutom riksdagsvalet då.

Ikväll blir det tåget upp till Karleby, för folktingets session under veckoslutet. Har aldrig varit förut, ska bli intressant att se hur det fungerar.

torsdag 10 mars 2011

"sista" gruppmötet

Snart ska jag gå längs med Mannerheimvägen till riksdagens huvudbyggnad, för att delta i Svenska riksdagsgruppens sista gruppmöte för den här perioden. Sista plenum hålls på tisdagen (15.3, som också råkar vara min födelsedag).

Själv har jag varit med inne i grupprummet sen maj, men som assistent i huset 2007-2009. Gruppen på tio personer har jobbat tillsammans sen mars 2007.

Ska försöka att inte bli för blödig, men är lite orolig för att gruppordförande Ulla-Maj Wideroos med flera håller väldigt fina tal. Vi får se hur det går.

Vem som är med som riksdagsledamot på nästa gruppmöte i april vet vi först om 38 dagar... Förhoppningsvis en av våra 17 SU-kandidater ;)

onsdag 9 mars 2011

crazy wednesday

Sitter som bäst och lyssnar på fem riksdagsvalskandidater från Centern, KD, SFP, SDP och de Gröna. Samlingspariet fattas genom Kisu Jernström. Thomas Blomqvist representerar oss.
Företagarna i Ekenäs har ordnat tillställningen, och här en i alla fall fler åhörare än kandidater. Samt Västis för superba Nathalié Rönnberg ska göra en juttu. Man lär sig en hel del om skatter och företagsamhet.

Den här dagen har annars för mig varit helt galen. Efter bildningsnämndens nästan fyra timmar långa möte igår har telefon ringt i ett idag, mellan olika möten. Och det blev också ett snabbesök i Helsingfors, lunch med statssekreterare och medkandidaten Marcus Rantala. (ps. gå och kolla in hans valvideo)

Imorgon är en ny dag, ska ännu försöka få ett dokument skrivet före förbundsstyrelsemötet imorgon. Tempot skruvas upp vecka för vecka, det är helt klart.

Men oj vad glad jag blev idag när vattnet rann längs med gatorna i Helsingfors, snön smälter och våren är på väg!

måndag 7 mars 2011

kampanjhemsidan

Har just varit och kollat in SU:s kommande kampanjhemsida - kommer bli såå bra! Nu gäller det för oss att kavla upp ärmarna och skriva alla texter färdigt - på svenska, finska och engelska.

Imorgon syns SU och LSK i Åbo, Vasa och Helsingfors, för det är fastlaskiainen! Have fun you all happy campers (=studerande) =)

fildelning..?

Efter att ha skrivit ihop ett lite trevligt medborgartest, hur det kunde se ut i Finland, ska jag nu hoppa modigt på frågan om fildelning. Skulle vilja snacka om det på fredagens partistyrelsemöte, men då måste jag veta vad jag snackar om. Wish me luck!

jess, först på kontoret

Känner mig superduktig, klockan är åtta och jag befinner mig redan på kontoret i Helsingfors. Tror jag ska sätta på kaffekokaren så att alla bra typer som är på väg hit blir på gott humör. Tänk att det är måndag! En otroligt underbar dag tycker jag! I alla fall den här veckan ;)

torsdag 3 mars 2011

jörn och jag

Jörn Donner ställer upp som kandidat för SFP i Helsingfors valkrets. När HBL ringde svarade jag ärligt att min första tanke var spännande. Hörde om det själv imorse på arbetsutskottsmöte. Igår satt jag och Jörn och talade om mig som fiskpinne på hurahda.fi, och jag minns också bra när jag började som sommarreporter på Västis - första dagen på jobbet fick jag i uppdrag att ringa till Jörn i Bromarv och snacka fotbollsplan i Ekenäs.

Nu ska jag ta mig från riksdagen tillbaka till kansliet, Svenska riksdagsgruppens gruppmöte tog "bara" en timme idag. Det har ju varit en hel del dramatik i huset den här veckan med röstning om röstspärr.
(känns ju nog ganska lyxigt att sitta här med våra två ministrar, statssekreterare, specialmedarbetare... TV är på och det kollas skid-VM på sidan om allt politiksnack)

Ikväll väntar SFP i Karis årsmöte.

onsdag 2 mars 2011

hurahda


Haha, gå in och kolla HBLs nya kampanj. KUL!

när snön försvinner kommer tiggarna fram...

Såg en man ge en slant till en tiggare idag. Det var första gången jag såg någon verkligen ge pengar. Det var vid tre smeder statyn i Helsingfors centrum. När det har varit som kallast, så kallt att man inte ens skulle vilja gå ut, har det ändå kunnat sitta en tiggare vid glaspalatset eller tågstationen. Och jag har så svårt varje gång jag går förbi. Så på ett sätt förstår jag bra den där mannen idag.

I många kandidattest inför riksdagsvalet frågas det om tiggeri borde förbjudas. Jag svarar nej. Det är inte lösningen. Lösningen som jag ser det är att alla människor i EU skulle ha det så pass bra och att skillnaden i välfärd inte skulle vara så stora att en del människor ser sig tvungna att åka till ett annat land för att tigga.

Och fast det är banalt är jag glad för att det inte finns nån snö på alexandersgatan mera. Så att de som en gång sitter där hela dagen inte behöver frysa allt för mycket.