onsdag 29 februari 2012

Åkerö ställer inte upp för omval till SU ordförande

Svensk Ungdoms förbundsordförande Fredrika Åkerö har meddelat förbundsstyrelsen att hon inte ställer upp för omval. Åkerö sitter sin andra period som förbundsordförande och har tidigare även fungerat som vice ordförande för förbundet.
- Jag har jobbat väldigt intensivt för och med SU i tre år nu. Det har varit ett stort ansvar och nöje, jag har fått många möjligheter som jag annars inte skulle ha varit med om.

Riksdagsvalet 2011 präglade föregående verksamhetsår, och presidentvalet det pågående verksamhetsåret för SU.
- Regeringsförhandlingarna på Ständerhuset är ett minne för livet för mig. Få människor får delta i en sådan process som dessutom var extra spännande ifjol, säger Åkerö.

Inför kommunalvalet i oktober, som är SU:s viktigaste val, behövs det mycket iver och energi. Åkerö, som själv kandiderar i kommunalvalet i Raseborg, finns som stöd för förbundet men en ny ledare för SU ger extra glöd och nya kampanjidéer tror Åkerö, som ser framemot att återuppta sina studier vid Åbo Akademi kommande läsår.

- Svensk Ungdom är en välfungerande organisation som spelar en viktig roll i Finland. Det ska bli intressant att följa med hur SU fortsätter på sin socialliberala linje, och påverkar SFP i en positiv riktning, avslutar Åkerö.

Svensk Ungdom väljer ny förbundsordförande och förbundsstyrelse under sitt årsmöte, Kongressen, som hålls 27-29.4 i Helsingfors. Kongressen tar ställning till 25 olika motioner som medlemmarna skickat in och godkänner ett nytt politiskt program. Kongressen är SU:s största årligen återkommande evenemang och kring 150 medlemmar från hela Svenskfinland förväntas delta i årets Kongress.

måndag 27 februari 2012

skolskjutsar och norrsken

I dag hände något speciellt. Jag såg norrsken för första gången. Och det gjorde jag med min far. Det gör det extra speciellt. Min far är en väldigt viktig person för mig, som jag nästan förlorade för ett och ett halvt år sedan. Jag försöker säga till honom att han inte är "Superman" men de som känner min far vet att det inte har speciellt stor effekt.
Men, föräldrar är viktiga.

Och för föräldrar är barn det viktigaste. Det fick jag erfara på mötet jag deltog i, ett möte sammankallat av en förälder på Tunaborg i Snappertuna. Det handlade om skolskjutsar. Raseborg har nya leverantörer på hälften av alla skolskjutsar i Raseborg (18/32), och i Snappertuna har det inte fungerat enligt föräldrarna.
Det finns mycket jag kunde skriva och säga, men ett blogginlägg är för kort för det. Vad som är viktigt är föräldrarnas engagemang. Nu är det upp till bildningsnämnden i Raseborg att få situationen i skick. Kort sagt.

Solidaritet i kommunreformen

Det behövs en långsiktig lösning på kommunstrukturen i Finland. Det anser Svensk Ungdoms förbundsstyrelse. Att med bara några års mellanrum ställas inför massiva förändringar i hur kommunerna ser ut är inte hållbart konstaterar styrelsen.

- Det är nödvändigt att genomföra en reform för att åstadkomma jämlikhet mellan kommuninvånare i Finland, säger förbundsordförande Fredrika Åkerö. Om vi vet att det finns en risk att vi om tio år har en klyfta mellan lägsta och högsta kommunalskatten i Finland på upp till tio procent kan vi inte blunda för det och passivt följa med utvecklingen.

Kommunerna måste ha betalningsförmåga för den service samhället gemensamt beslutar att kommunen ska kunna sköta. Med tanke på framtiden måste beslut fattas nu, beslut som innebär en framåtanda och inte revirtänkande som hör till det förflutna.

- Alla kommuner i Finland tjänar på att se möjligheterna i samarbete och eventuellt bildandet av en ny kommun för regionens bästa. Det är nuvarande beslutfattare skyldiga gentemot kommande generationer, säger Åkerö. Nu är det inte bara frågan om den egna kommunen, utan om solidaritet och jämlikhet mellan alla kommuninvånare i Finland.

torsdag 23 februari 2012

mediasexig?


Vad är mediasexigt? Och måste man vara det i politiken?
"Politiker är inte clowner" är väl ett av många citat som jag kläckte ur mig i den över en timme långa intervjun med Svensk Presstjänsts Heidi Hakala, som nu är avslutad. Evighetsfrågan var egentligen hur vi ska få unga med i politiken. Vi skulle behöva presidentvalets Niinistö-Haavisto effekt kommunalt, inför kommunalvalet. Och lite pimpa våra kampanjmetoder, Finland är ett ganska stelt land på den punkten jmf med andra länder ex. Sverige, Holland.

SU:s slogan inför hösten är för tillfället: Vill du vara min KK? Men frågan är var gränsen går för att vara tillräckligt mediasexig men ändå politiskt seriös - tänk Urpilainen i nätstrumpbyxor.

Nu iväg till Slaget efter tolv för att diskutera den sprittande kommunreformen med bla Krister Ståhlberg - en stor kuststad i sydväst är frågan.

Sen väntar kuststaden i norr, förhoppningsvis soliga, Vasa och många unga som är aktiva lokalt och går emot trenden. För politik är ju roligt! ;)

tisdag 21 februari 2012

bekanta i TV

Försöker titta på olika matprogram men hittills har det inte lyckats, tycker de är otroligt tråkiga. Men i dag kom Masterchef Suomi på en av de kommersiella kanalerna och en bekant från Karis, Sampo, är med där. Se så intressant det blev på direkten. Pluspoäng till Sampo som hade på sig sin BK-halsduk. Inte är lite hemortspatriotism fel. På något sätt blir ett TV-program och känns mycket närmare när man ser någon man känner. Funderade också på att kanske söka till Robinson (som det ju hette från början i Sverige) som en annan finsk kommersiell TV-kanal ska börja spela in. Det skulle vara en liten utmaning, Finlands första survivor. Hellre det än BB-huset...

Nog om TV-program, nu kommer ju mästarnas liga åttondelsfinal på Yles förnyade tvåa.
(skulle inte ha vetat det, att YLE2 förnyat sig, om inte Andrea Svanbäck skrivit om det i HBL)

tisdag 14 februari 2012

skolväg

Hur lång väg ska studerande ha till sin skola? Svaret är olika, beroende på var man bor i landet och är van vid, och i vilken ålder man är. Jag har just träffat Suomen Lukiolaisten Liittos ordförande Veera Svahn och diskuterat bland annat det här. Vi kom fram till en grundregel som är ganska bra om man går i gymnasiet (eller yrkesskola) - man ska kunna bo hemma och studera. Det betyder att skolvägen kan inte vara så lång eller ta så lång tid att du inte hinner till skolan på morgonen och hem på kvällen. Det här som ett minikrav. Gymnasierna har en reform framför sig, och det är ännu inte klart vad det kommer att betyda. Hur många gymnasier har vi i framtiden? Och hur påverkar det här den svenskspråkiga gymnasieutbildningen, innehållet (som är det viktigaste) och tillgängligheten?

onsdag 1 februari 2012

Flytta inte Nylands Brigad till Obbnäs

- Försvaret måste få ner sina utgifter, men det är inte genom att lägga ner Nylands Brigad i Dragsvik som vi sparar pengar, säger förbundsordförande Fredrika Åkerö.

SU uttalade sitt stöd för Nylands Brigad senast i april 2011, då riksdagsledamoten och försvarsutskottets ordförande Jussi Niinistö (PS) först skulle ta bort just Nylands Brigad på språklig grund om garnisoner ska stängas.

Efter regeringsförhandlingarna i maj blev det klart att försvarsmakten måste minska på sina utgifter och det kommer troligtvis att betyda färre garnisoner. I februari kommer nedskärningsförslaget från försvarsministeriet. Svensk Ungdom vill nu igen uttala sitt starka stöd för Nylands Brigad till försvarsminister Stefan Wallin och hela regeringen.

- Man skulle önska att förnuftet vinner, och förnuftet säger att det inte lönar sig att stänga en av landets mest kostnadseffektiva garnisoner. Det lönar sig inte ens ekonomiskt, konstaterar Åkerö.

Nylands Brigad i Dragsvik är en av landets bäst fungerande garnisoner. Kostnad per beväring är låg, resultaten garnisonen presterar är höga, och brigaden har stor betydelse för marinen och försvarsmakten.

- Vi sparar ingenting på att flytta utbildningen av beväringar på svenska från Dragsvik till Obbnäs, att utbilda beväringarna kostar oberoende. Men en nedläggning av brigadens verksamhet i Dragsvik innebär att den svenska inlärningsmiljön i Ekenäs går förlorad. Och den kan inte garanteras i Obbnäs.