fredag 16 december 2011

Ny Yleskatt bättre individuellt

- Den här avgiften utgår ifrån individen och inte hushållet. På det här sättet straffas inte ensamstående, som är en växande grupp i samhället, och som nu betalar lika mycket som ett par eller en familj. Därför är den nu föreslagna Yleskatten helt rätt, säger Fredrika Åkerö, förbundsordförande för Svensk Ungdom.

Nyheter produceras på många olika sätt, och konsumenter surfar på nätet, lyssnar på radio eller tittar på TV. Public service behövs i ett demokratiskt samhälle, för det finns en risk i att endast vara beroende av kommersiella mediers nyhetsbevakning. Yle ska ses som ryggraden i mediesamhället och sträva efter hög trovärdighet. Att riksdagen äntligen nådde en kompromiss i frågan om Yles finansiering ska ses som en framgång, då TV-avgiften var förlegad. Den nya modellen beaktar också individers betalningsförmåga och kan således anses vara social rättvis, någonting Svensk Ungdom lyft fram i flera år.

- Det här är en av de avgifter som ingår i samhällsstrukturen. Med den här kompromissen kan vi leva, även studerande och singlar, avslutar Åkerö.

fredag 9 december 2011

Don't let the bullies set the rules

Adoptionslagen är på agendan i Finland. Riksdagen har godkänt innehållet i den nya adoptionslagen. Målsättningen med den nya lagen är att förbättra barnets situation.

Det intressanta i det hela är att Sannfinländarna vill läsa in en förändring som betyder att barnet ska ha två föräldrar, oberoende kön. Det här stämmer, tyvärr, inte om man kan läsa lagförslaget:

”Även i fortsättningen är det endast makar som gemensamt kan adoptera ett barn. Gemensam adoption är således inte möjlig för parterna i registrerat partnerskap eller för sambopar.”

Sen är vi säkert flera här som tycker att alla de barn som inte har ett kärleksfullt hem att vistas i skulle må bättre hos två vuxna föräldrar oberoende kön.

I tidningen Sydin under veckoslutet (3.12) tar riksdagsledamot Lasse Gästgivars och KD:s före detta partisekreterare Peter Östman upp den nya lagen, på nästan skrämmande liknande sätt i varsin text. Båda tar fasta på barnets bästa vid adoption.
Enligt Peter Östman, numera riksdagsledamot för KD, är barnets bästa stabila och trygga uppväxtmiljöer. Därför har sambopar ingenting här och hämta. Inte heller registrerade partnerskap.
År 2009 registrerades 250 partnerskap.

Östman menar att äktenskap på något sätt kan garantera stabila uppväxtmiljöer. Strävan är den rätta, men när finländare ingår ca 30 000 äktenskap per år och samma år skiljer sig ca 13 500 par, så är äktenskap ingen garanti för stabila och trygga uppväxtmiljöer för barnet. Och på det här sättet blir argumentet äktenskap (mellan man och kvinna) exkluderande för andra par och inte heller särskilt trovärdigt.
Att få barn är ingen subjektiv rättighet för vuxna skriver Östman, utan en förmån som pliktar till ansvarstagande. Menar Östman att homosexuella inte kan ta ansvar?

För Lasse Gästgivars är det barnens väl som går först, och därför är det inte självklart för Lasse att samkönade par ska få adoptera. Enligt honom är den nya lagen och vem som ska få adoptera en samvetsfråga och inte politik.

Bästa Lasse, allt är politik som riksdagen lagstiftar om. Det som ändå var svårast att svälja är insändarens avslutning: ”Råder det minsta tvivel om att ett barn skulle utsättas för mobbning tar jag barnens ställning.”
För att bemöta det här tar jag hjälp av The Ark – ett fantastiskt band från Sverige. De har en låt som heter Father of a son.
”…If you were serious right now when you said, that it’s because they will be bullied in schools – that means you let the bullies set the rules.”

Det finns en SFP partidagsmotion från 2009 som omfattades, att homosexuella par ska få möjlighet att adoptera externt. Det här må så vara en av de berömda samvetsfrågorna som vi har inom partiet, där var och en riksdagsledamot får rösta som han eller hon själv vill.

För SU är det här en fråga om jämlikhet, där vi tänker både på barnets som på de vuxnas bästa.

(Sagt på partistyrelsemöte 9.12 2011)

torsdag 8 december 2011

Självständighet inte en Skönhetstävling


Ju mer jag tänker på det, desto mer irriterad blir jag. What's up med utseendefixeringen under presidentens självständighetsbal, typ maikkarens bevakning. Och nej, jag vill inte keskustella eller äänestä om det här.

Man får tycka att jag är konservativ eller feminist, men nej, för mig är Finlands självständighet värd att firas, presidentens bal en fin tradition, och jag skulle bli glad om jag någon gång blev inbjuden. Men att för den skull riskera att bli kvällens flopp, få höra vad "kommentatorerna" har sagt om mitt val av klädsel eller kroppsfigur, det hör inte hemma i de här sammanhangen. Vill jag som kvinna bli utvärderad för klädval och kroppshydda så söker jag till Huippumalli haussa eller Miss Finland.



- Vill ha självständigheten tillbaka, att duga som man är, också för kvinnor, också den 6 december -

torsdag 17 november 2011

regnbågar och nordiskt samarbete


Säger det igen, tiden går fort och vistelsen i Danmark börjar kännas som ett avlägset minne. Här lite bilder - till vänster Folktingets plenisal där Christina Gestrin leder ordet och till vänster sitter Jan-Erik Enestam, nuförtiden Nordiska rådets direktör.


Ett glatt nordiskt gäng på Nordiska rådets prisutdelning, nedre raden Silja, Minna och Thomas. Övre raden Johanna, Elizabeth och Johan.







Och sist men inte minst, jag och ledningen för Regnbågsankan i Borgå på Svenska natten. Verksamhetsledare Roh Petas och ordförande Linda Eklöf poserar med mig på Club Pulse, där festen garanterat fortsatte efter vår lilla medaljceremoni.

söndag 30 oktober 2011

en vecka i Köpenhamn

Ungdomens Nordiska råds (UNR) session 2012 lider mot sitt slut.

Vi diskuterar resolutioner som har med HBTQ-personers rättigheter att göra, och diskussionen lämnar en del att önska - det är rädsla och faror, någon är äcklad, några har redan varit tvugna att åka till flygfältet.

Overall, det har varit en bra session, lite tekniskt strul (som jag tror man alltid får räkna med), Silja Borgarsdóttir Sandelin fortsätter i presidiet vilket känns bra, och så kommer vi bl.a. att jobba för att ILO 169 konventionen ska ratificieras (samernas rättigheter). Själv har jag pratat för vilket ansvar politiker har, med makt kommer ansvar, och den retorik vi använder ska vara sådan att vi argumenterar med sakargument, utan att kränka någon person.

Danmarksvistelsen fortsätter tills torsdag, Köpenhamn är en spännande stad och förhoppningsvis har jag snappat upp lite danska före hemresan.

onsdag 19 oktober 2011

jämställda Finland?

Kvinnor mobbas i militären (HBL 18.10)

"Huvudstaben uppger att undersökningen visar liknande resultat som på övriga finländska arbetsplatser."

Men det är väl okej då, man är ju inte värre än en "vanlig" finländsk arbetsplats.

21 procent av de som svarade i undersökningen sa att de har blivit mobbade under sin karriär, och 17 procent att de upplevt trakasserier. Man blir ju milt sagt lite lessen.

Och enligt Wille Rydman (samlingspartiets ungdomsförbundsordf) i slaget efter tolv förra fredagen (14.10) har vi ingen ojämställdhet. Och därför behövs det inte könskvotering i samhället...
Det är ju också ett sätt att lösa problemen, genom att inte se dem.

fredag 7 oktober 2011

Uppsökande ungdomsarbete får pengar

Regeringen föreslår att anslagen för verkstadsverksamhet för unga och uppsökande ungdomsarbete ökar med ca 4 miljoner euro jämfört med årets statsbudget.

- Det här är helt rätt, satsningar måste göras för att få ner arbetslösheten bland unga, kommenterar Fredrika Åkerö, ordförande för Svensk Ungdom.

Målet är att uppsökande ungdomsarbete ska täcka hela landet, och få ner ungdomsarbetslösheten från 33 200 till 25 000 personer. SU har redan länge haft en sänkning av ungdomsarbetslösheten som en av sina högsta prioriteringar.

- Det här vill vi se att förverkligas. Uppsökande ungdomsverksamhet är ett effektivt verktyg för att få tag i unga som tappar riktningen i ett samhälle som rör sig allt snabbare. Det är därför väldigt viktigt att den nivå på tippnings- och penninglotterivinstmedel som tilldelas ungdomssektorn inte minskar, säger Åkerö.

Aktivare medborgarskap bland unga lyfts fram i budgeten. Målsättningen är att öka de ungas valdeltagande. För Svensk Ungdom är det ändå svårt att förstå att de politiska ungdomsförbunden inte får synas i de finländska skolorna. Det skulle vara naturligt att politik har en plats bland unga, för att väcka intresse. Fortsätter trenden med sjunkande valdeltagande urholkas demokratin.

- Det här kunde ha skrivits tydligare in i både regeringsprogrammet och budgeten 2012, säger Åkerö. Att se hur politik görs i praktiken fungerar bättre för att få unga engagerade än att tala om teorier på samhällsläralektionerna.

onsdag 5 oktober 2011

to do list

Lanuke utlåtande

Kolumn till Svensk Framtid

Utkast på nytt politiskt program

Uttalande om statsbudgeten 2012

Borde räcka till för idag

som inspiration en liten bild på min sötnos

lördag 1 oktober 2011

jämlik äktenskapslag

Sade följande på SFPs partistyrelse igår 30.9:

”Be the change you want to see”. Det är Eva Biaudets motto och också många andra liberalers motto i det politiska arbetet vi gör.
När regeringsprogrammet var färdigt skrivet stod det ingenting om en ändring och förbättring av äktenskapslagen. KD motsatte sig det och gjorde det till en tröskelfråga.

Svensk Ungdom har länge jobbat för en förändring, det var en av våra målsättningar i regeringsförhandlingarna. Vi har talat för en könsneutral äktenskapslag, en lag som gäller alla medborgare, utan att inskränka på den evangelisk-lutherska kyrkans vigselrätt.
Nu har vi en lagmotion i riksdagen som föreslår en jämlik äktenskapslag, och vi vill rikta ett stort tack till Astrid Thors. Hon har varit med i arbetsgruppen som jobbat fram förslaget.
Och vi är stolta att vår partiordförande har skrivit under lagmotionen
– Tack Steffi!

Det visar att det här inte är en lagmotion i mängden och nu gäller det att jobba för att få 100 ledamöter att instämma – det här är en rättvis ändring där alla par inkluderas och jämställs.

Jag fick vara med i Ajankohtainen Kakkonen och Vihailta – Hatkväll på svenska. Och där diskuterades bland annat hatprat. Det är en svår fråga vad som ska tillåtas och vad inte.
Men det är inte en läppä – ett skämt, när man kränker någon, häver ur sig vad som helst och mobbar på nätet. Debatt är när man diskuterar med substans och argument, inte när man attackerar personer. Jag får ofta höra att debatten lider om man inte kan vara anonym, att alla inte kommer att delta om man inte får eller kan vara anonym på webben.
Personligen tycker jag att man alltid ska kunna stå för sina åsikter. Vad är det för klimat vi har om du inte har möjlighet att framföra dina åsikter fritt?

Möjligheten till anonyma kommentarer har också en baksida. Många avstår från att delta i en debatt som gång på gång tenderar att få en låg nivå. Anonyma debattforum kommer alltid att finnas, Internet styrs inte av en stat eller person och jag vill inte ha censur men jag kan förespråka respekt och säga ifrån. Jag efterlyser givande och intressanta diskussioner och debatter på nätet – utan att behöva bli sårad.

tisdag 27 september 2011

reppade lite för LSK idag

Deltog idag å LSKs vägnar i en inmarsch vid Helsingfors universitet. Kort nedan lite tankar på finska, varför?

RKP-nuorten korkeakoulupoliittinen liitto
Liberaalit Opiskelijat LSK
on sitä mieltä että yksilön pitäisi saada mahdollisuus ottaa osaa poliittisesti myös korkeakouluissa ja oppia miten politikka toimii.

Miten opiskelijat voivat olla aktiivisia kansalaisia jos politikkaa ja poliittisia nuorisojärjestöjä kohdellaan näin?

Korkeakoulut eivät  tule olemaan yhden puolueen kouluja vaikka avaamme ovet poliittisille nuorisojärjestöille. Se, että koulu on epäpoliittinen ja että poliittiset nuorisojärjestöt siksi eivät saisi olla näkyvillä, ei kelpaa argumenttina meille.

Se Facebooksidan för mer information.

onsdag 21 september 2011

luften gick ur

Det var en lång kväll igår - först nervös inför - och sen själva sändningen - med många tankar osagda efteråt.


Hela konceptet kan ifrågasättas, där producenterna klart vill ha polemik och motpoler som går åt varandra. Att då kalla på plats 18 personer, som alla har mycket att säga men som det inte finns tid för, känns ju snopet, då man hör till det "tråkigare" mittengänget (och inte högern eller vänstern).

Rubrikerna var också väldigt omfattande, och jag tror det var flera i TV-soffan som inte orkade hänga med när vi hoppade från en stor fråga till en annan.
Eller vad tyckte du?

tisdag 20 september 2011

Vihailta - Hatkväll

Det är ett mindre trevligt ämne jag ska diskutera ikväll i Ajankohtainen Kakkonens tv-program.

Vad är Vihapuhe/hatprat? Finns det extremrörelser i Finland? Hur farligt är nationalism? Anarki och ungdomsupplopp finns också som diskussionsrubriker. Hur är den finländska atmosfären just nu?

Vi är många som kommer att finnas i studion i Tammerfors, jag hoppas det kommer att bli en intressant men saklig diskussion om de här viktiga frågorna.

Bilden är tagen från Oslo utanför Domkyrkan.
Budskapet i hjärtat: Greatest of all is love.

torsdag 8 september 2011

SU goes Tallinn

Imorgon bär det av till Tallinn med förbundsstyrelsen, tjänstemännen och utskottsordförandena. Vi ska umgås, jobba, planera, diskutera, och vara ytterst produktiva och kreativa tillsammans.
Kommer att bli grejt!

Efter det här veckoslutet har vi riktningen klar för resten av året, storsamling, politikerskola, presidentval, kongress, sommargymnasium, kommunalval... Förväntningarna är höga! Tere tulemast SU!

tisdag 30 augusti 2011

äntligen SFP!

Svenska Yle om Eva Biaudet som SFP:s presidentvalskandidat 
- detta har SU jobbat för sedan januari. Kolla också HBL, HS

Här en bild från partidagen i juni, hela SUs delegation ger flankstöd till Eva som står i mitten.

torsdag 18 augusti 2011

höstens första AU

Första arbetsutskottsmötet för hösten är avklarat, på ett sätt skönt att vara tillbaka i rutinerna fast jag aldrig kommer att tycka om att stiga upp före kl 7..
Presidentvalet var för mig den stora frågan på agendan, men vi fick också höra om läget inom regeringen och Nato-diskussionen som vår partiordförande gärna pratar om. =)

Min expedition i Svenskfinland fortsätter idag till Åbo. Under perioden tisdag-fredag har jag varit i Karis-Ekenäs-Helsingfors-Vasa-Helsingfors-Åbo... Ikväll blir det konstens natt i Europas kulturhuvudstad, imorgon redan fredag igen. Veckan avslutas med ett förbundsstyrelsemöte.

Som försvarsminister Wallin sa - det kommer att bli en spännande höst! Jag håller med.

fredag 12 augusti 2011

spontan roadtrip

Jag har Rockie the dog med mig på kontoret idag, bestämde mig spontant för att ta bilen till Helsingfors och på vägen hem plocka upp mamma från flygfältet.

Det går bra här på kontoret, jobbar lite och sen ska vi gå på en avskedsöl med Kenneth, vår infosekreterare, som fått jobb i Stockholm och är sista dagen här idag.


Igår var första styrelsemötet för hösten, det sker en hel del nyrekryteringar som bäst, till Vasa och Åbo och nu också politiska sekreteraren för information...

Känns bra att vara tillbaka, fast sommaren snabbt var förbi. Har redan hunnit vara en vecka på jobb i Norge, bl.a. med Nordiska Centerungdomens förbund. Och nästa vecka blir det seminarium på ständerhuset (har inte varit där sen regeringsförhandlingarna), arbetsintervjuer i Vasa och Åbo, konstens natt i Åbo och mycket, mycket mer.

torsdag 30 juni 2011

juni - juli - augusti

Jag har gått in i lite semestermode märker jag, men är ännu igång den här veckan, med höjdpunkten på lördag - Pride-parad genom Helsingfors.

Ska snart gå på sista gruppmötet, regeringsprogrammet godkändes nyss i riksdagens plenum, och ikväll väntar premiären av Trollkarlen från Oz på Raseborgs sommarteater.

Härligt sommarväder, och uppskattade att lyssna på biskop Björn Vikström i Radio Vega idag.

onsdag 22 juni 2011

sommarlov

Kansliet är tomt, alla tjänstemän är på semester (och en del övertidsledighet).

Jag har idag varit till riksdagen på gruppmöte, ännu återstår ministerutnämningar och nästa vecka debatt om regeringsprogrammet. Så inte riktigt sommarlov för mig ännu, men snart.

Önskar glad midsommar - bloggen kommer att uppdateras sporadiskt under sommarmånaden juli.

onsdag 15 juni 2011

nej till storkök i Raseborg


Här är ett prima exempel på hur unga kan påverka - Jim Jormanainen från Höjdens skola i Tenala och Anita Westerholm från Ekenäs högstadium, båda elevkårsaktiva och medlemmar i ungdomsfullmäktige i Raseborg, överlämnar en namninsamling mot planerna på ett storkök i Raseborg. På en månad har de samlat ihop 859 namn, och mottagare är jag som bildningsnämndsordförande och bildningsdirektör Bob Karlsson. Läs mera här.

inside the ständerhuset



 Jag passade på att ta några "smygfoton" när regeringsförhandlingarna ännu pågick på Ständerhuset. På första fotot ser man partiordförande Stefan Wallin och svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos. På lilla bilden statssekreterare Marcus Rantala och en av våra förhandlare, Gunvor Kronman. Europaparlamentariker Calle Haglund sitter närmast kameran. Och den andra lilla bilden är faktiskt taket i trappuppgången - väldigt speciellt och såg vackert ut när det var solsken och ljuset kom in genom glasmålningarna.




 Till sist en bild från Fiskars museum, som jag besökte under Raseborgsdagen i slutet av maj, och öppnade deras sommarutställning Opp i bruke! Fiskars Plog No 9 pris 34 mark. Där finns mycket intressant att se och lära sig om Fiskars bygdens lokalhistoria.


fredag 10 juni 2011

inside the granitborg

Här sitter vi och väntar på att partiordförande, gruppordförande och generalsekreterare ska komma tillbaka från ett allpartimöte. Spänningen stiger.

Imorgon har vi konstituerande styrelsemöte, dvs första styrelsemöte med nya förbundsstyrelsen för Svensk Ungdom. Igår hade vi en lyckad personalmiddag, Danica och Stephanie som jobbat i Åboland respektive Österbotten avtackades, de har nu börjat jobba som riksdagsassistenter. SU öppnar nya dörrar!

Och så närmar vi oss partidag som är nästa veckoslut.

Ser framemot att det politiska läget stabiliserar sig snart så att jag kan njuta av det fina sommarvädret, ta hand om min hund några veckor och få nya lägenhet tipp-topp. Men det blir när det blir, just nu är det ännu högtid för politik i detta vårt Finland.

onsdag 1 juni 2011

oho - nu krackelera det

Idag var nog inte rätt dag att bli sjuk på - för idag var det dramatik på ständerhuset. SDP och Vänstern gick ut, lämnade förhandlingarna - de ekonomiska meningsskiljaktigheterna kunde inte överbyggas.

Jag vet nu inte alls om jag ska till Helsingfors imorgon, vad som händer, om vi fortsätter och Centern kommer med istället. Minst sagt intressanta tider. Nu gäller det väl bara att klara av att vänta, och se, vad regeringssonderaren kommer fram till. Lycka till Jyrki!

Johan Ekman ehdolla RKP:n varapuheenjohtajaksi

Suomen Ruotsalaisen Kansanpuolueen (RKP) nuorisojärjestö Svensk Ungdom (SU) esittää Johan Ekmania RKP:n uudeksi varapuheenjohtajaksi. Ekman on jo kymmenen vuoden ajan aktiivisesti toiminut puolueensa eteen, Svensk Ungdomin varapuheenjohtajana, kunnallisvaaleissa ja valiokuntatyöskentelyssä. Johan on 27-vuotias valtiotieteen ylioppilas, joka on kotoisin Turusta ja asuu nykyään Helsingissä.

- Sydämeni sykkii avoimen ja eurooppalaismyönteisen Suomen puolesta. Haluan laajentaa ja vahvistaa puolueen yleispoliittista linjaa, jotta RKP myös jatkossa tulee olemaan Suomen menestyksekkäin hallituspuolue. RKP:llä on perinne korostaa, että sosiaalinen omatunto on tärkeä osa menestyksekästä yhteiskuntaa. Haluan, että puolue vaalii tätä perinnettä myös jatkossa, painottaa Ekman.

- Johanilla on varapuheenjohtajana toimimiseen vaadittavat edellytykset. Hän on monipuolinen yhteiskunnallinen vaikuttaja jolla on vahvaa poliittinen visio. Hänen sosiaaliliberaaleja arvojansa tarvitaan ja hän on luova joukkuepelaaja. Tämän takia tuemme voimakkaasti hänen ehdokkuuttaan, lausuu Svensk Ungdomin puheenjohtaja Fredrika Åkerö.

Johan Ekman on ollut monessa mukana. Hän on ollut Svensk Ungdomin liittohallituksen jäsen 2004-2007 ja on toiminut SU:n varapuheenjohtajana 2006-2007. Ekman oli vuonna 2008-2010 RKP:n puoluehallituksen jäsen ja on ollut ehdolla kunnallisvaaleissa vuosina 2004 ja 2008.

Ekmanilla on vahva tausta Suomen Partiolaisissa, Nuorisoasiain neuvottelukunnassa ja Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssissa. Hän on myös ollut aktiivinen kansainvälisesti, European Youth Forumin hallituksen jäsenenä sekä puheenjohtajana nuorten ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ryhmässä, joka perustettiin vuonna 2007 silloisen ulkoministeri Kanervan aloitteesta.

RKP valitsee puheenjohtajan ja kolme varapuheenjohtajaa puoluepäivillänsä 19. kesäkuuta
Espoossa.

Johan Ekman kandiderar till SFP:s presidium

Svensk Ungdom för fram Johan Ekman som ny vice ordförande för Svenska folkpartiet. Ekman har tio års erfarenhet av att jobba för partiet, genom ungdomsförbundet Svensk Ungdom, i kommunalval och utskottsarbete. Han är 27 år, ursprungligen hemma från Åbo och nu bosatt i Helsingfors, där han studerar statsvetenskap.


- Mitt hjärta slår för ett öppet och europeiskt Finland. Jag vill stärka partiets allmänpolitiska bredd så att SFP fortsättningsvis är Finlands mest resultatrika regeringsparti. SFP har traditionellt lyft fram ett socialt ansvar som en del i ett framgångsrikt samhälle. Jag vill fortsätta den traditionen, säger Johan Ekman.


- Johan har de kvalifikationer man förväntar sig av en vice ordförande. Han är mångsidig, har lång erfarenhet av politiskt arbete och en stark vision för framtiden. Hans socialliberala värderingar behövs och han är en lagspelare. Därför ställer vi oss starkt bakom hans kandidatur, säger Fredrika Åkerö, förbundsordförande för Svensk Ungdom.


Johan Ekman har hunnit med mycket. Han har varit medlem av SU:s förbundsstyrelse 2004-2007, och fungerat som förbundets vice ordförande 2006-2007. Åren därpå, 2008-2010, var Ekman medlem i SFP:s partistyrelse, och har ställt upp som kommunalvalskandidat 2004 och 2008.


Ekman har också en stark bakgrund i Finlands Scouter, Delegationen för ungdomsärenden Nuora och Finlands ungdomssamarbete Allianssi. Han har också varit aktiv internationellt, som styrelsemedlem i European Youth Forum och han fungerade som ordförande för utrikes- och säkerhetspolitiska gruppen för unga, som grundades 2007 på dåvarande utrikesminister Kanervas initiativ.


Partiet väljer ordförande och tre vice ordföranden på partidagen 19 juni i Esbo.

tisdag 31 maj 2011

dag tolv

Nu har förhandlingarna för att bilda en ny regering pågått i tolv dagar på ständerhuset här i Helsingfors. En sak vet man med säkerhet, det är lunch kl 12 och middag kl 18. Vi får se nu om bitarna börjar falla på plats inför veckoslutet.

Men det händer också annat i politiken. Samlingspartiets ungdomsförbund gick ut i veckan och understödde Sannfinländarnas text om rasism och uttryckte sitt motstånd mot all sorts diskriminering. Då tolkar de positiv särbehandling som diskriminering. Läs här. Någonting vi inom SU starkt tar avstånd från. 

SU förbereder sig för partidag, som händer två och en halv vecka framåt i tiden. Och imorgon är det redan juni. Åtminstone går tiden framåt.

onsdag 25 maj 2011

"blame it on the immigrants"

– Tuberkulos har vi inte haft på årtionden. Nu sprids sjukdomen här igen. Med invandringen har vi fått flera fall av hiv och aids samt flera andra sjukdomar som aldrig tidigare har förekommit i Finland.

Med Seppo Huhta (Sannf) i spetsen vill 15 av fullmäktiges 67 ledamöter veta hur mycket pengar Esbo använder för att täcka de kostnader invandrarna förorsakar staden.

--------------------------------------------------------------------------------

Skrämmande vad fullmäktigekollegan i Esbo, Seppo Huhta, ger uttryck för. Det är enkelt och beprövat att skylla alla problem i Finland på invandring. Sen är det tydligen sak samma hur ofta det stämmer som man häver ur sig, iaf om man tillhör partiet Perussuomalaiset.

Läs hela artikeln här.

måndag 23 maj 2011

Mina Kongressbilder

 Bättre sent än aldrig, eller hur - här några bilder från Kongressveckoslutet (13-15.5)

Silja (the förbundssekreterare) häller upp ett glas vatten till biskop Björn Vikström som deltog i fredagens seminarium - brevid till höger sitter Robert Byggmästar (som på söndagen valdes in till förbundsstyrelsen)

Calle Haglund, vår medlem i Europaparlamentet, deltog på lördagen och det blev mycket snack om Europa, EU, euron och Portugal. Calle fick också ta emot ett (andra) förtjänsttecken från SU och hela salens varma applåder.
 Otto Andersson (som på söndagen valdes till vice ordförande för förbundet) har intagit talarstolen - vid presidiebordet sitter från höger Kongressordförande Minna Lindberg, protokollchef Silja och protokollförare Toffe Hällfors.
Årets lokalavdelning blev Lovisanejden, här en hel rad med stiliga Lovisakillar som välförtjänt tog emot utnämningen. Ser framemot nästa gång Lovisanejden ordnar sitz.

Finland: True embarrassment

LYMEC (kolla organisationen här, vår paraplyorganisation i Europa) pressmeddelande:

Reacting to the results of  Finnish national elections, which saw the conservative National Coalition Party coming in first place, followed by the Social Democrats and the 'True Finns' party, LYMEC President Alexander Plahr declares: "This result is a warning signal for Europe. Citizens rightfully are scared about the perspective of permanent bailouts and behind the scenes horsetrading that changes the very basics on which our common currency was established. At the same time, it is much too easy an answer to switch to a general anti-European attitude. In the world of the 21st century, Finland like any other member state- needs the European Union. Going nationalistic is not the answer to today's challenges!"

LYMEC Treasurer Matilda Flemming from Finland states: "The outcome of the election is highly regrettable. Finland should not try to become a closed, inward looking country but instead use it's great potential to actively shape the European Union of the future. This also means that all justified critisiscm on the creation of the so-called European Stability Mechanism (ESM) should not endanger the current promises made by the former government in regard to Portugal."

Alexander Plahr ends: "Instead of using simple, nationalistic answers, we invite Finnish politicians to work constructively-critical on the future of Europe rather than just being negative. We however have severe doubts the so-called 'True Finns' would be even able to do so."

söndag 22 maj 2011

dag tre på ständerhuset

Det finns inte mycket jag kan eller får rapportera, men sitter här i SFP:s grupprum på Ständerhuset och lär mig mycket om politik, speciellt det här skede av den politiska processen efter ett riksdagsval, när en ny regering ska bildas.

Vi har ett bra gäng här, och jag är tacksam att få vara en del av det hela. Försöker föra fram SUs och LSKs syn på saker och ting alltid när tillfälle ges.

Njuta av solen och det finas vårvädret får vi som är här göra ett annat veckoslut.

det onda snuset

Den skärpta tobakslagen har inte minskat snusförsäljningen på Sverigebåtarna, skriver Aamulehti i dag. Tullens statistik visar att det under perioden januari-april såldes över 164 000 kilo snus på båtarna.

Efter att tobakslagen skärptes i oktober i fjol, får en passagerare hämta in högst 30 burkar snus för eget bruk. Man får inte heller föra in snus som present.

Aamulehti har talat med en person som hämtar in och langar snus, och som säger att personalen på båtarna inte alls kontrollerar försäljningen.

- Vem månne kommer att bli bestraffad till näst..? personalen på båtarna kanske..? -
- När kommer vi i Finland att börja tala om det verkliga problemet, alkoholen? Som kostar 5 miljarder euro på årsnivå för samhället och orsakar stora tragedier för många. Men det vill vi inte röra, det är tabu. Jag säger inte att snus är bra, men som tobaksprodukt borde det bli behandlat lika som vanliga cigaretter.

torsdag 19 maj 2011

imorgon börjar partierna förhandla

Nu är det klart att sex partier börjar förhandla och försöka hitta en gemensam bas att stå på, skriva ett gemensamt regeringsprogram, imorgon.
Jag är inte helt säker att det blir sex partier som i slutändan bildar regering, men det får förhandlingarna förstås utvisa.
 

Jag har laddat upp inför veckoslutet, som kommer att bli arbetsdrygt och väldigt intressant genom att gå ut på en fin solpromenad igår med the dog Rockie.

tisdag 17 maj 2011

läsa/lära politik

Jag håller på och går igenom en massa dokument inför kvällens genomgång inom partiet inför regeringsförhandlingarna. Phui, men som tur har jag en kongress bakom mig och våra medlemmars åsikter som stöd.

Undrar riktigt när tidtabellen blir klar för förhandlingarna (dvs när SDP har bestämt sig...)

ps.haha, kanske man skulle skriva en gradu på samma gång, om regeringsförhandlingar som mekanism inom den offentliga förvaltningen i Finland ;)

lördag 14 maj 2011

debatt 3000

Kort rapport från Svensk Ungdoms 68de kongress: - namnbyte, ska SU heta Svensk Ungdom eller Liberal Ungdom (LU)
- CAP-stödet, jordbrukarnas stöd från EU - och lunch kallar.

Men wow vilka inlägg i allmänpolitiska debatten. Annaggin vad bra delegater på kongressen!

nu börjar vi regeringsförhandla

Regeringssonderaren Jyrki Katainen har nyss meddelat vem han anser ska sätta sig vid förhandlingsbordet.

Det är Samlingspartiet, Socialdemokraterna, Svenska folkpartiet, de Gröna och kristdemokraterna.

De/vi ska svara senast på måndag om vi är med.

Förutsatt att alla vill vara med, så börjar jobbet på tisdagen, då har vi första mötet med arbetsutskottet och riksdagsgruppen, på onsdag ska förhandlingarna börja på ständerhuset. Spännande, och utmanande.

Före det ska det bli årets höjdpunkt, kongressen i Vasa! I just love politics! ;)

torsdag 12 maj 2011

sagt på kontoret

"Då var jag glad att jag inte är en gräsand"

Sandra, praktiserar några veckor på SU.

Det tänkte hon efter att ha sett en honand bli jagad av tre änder av den manliga sorten.
(fniss)

onsdag 4 maj 2011

när ny regering?

Det blir time out och tilläggsfrågor från regeringssonderaren Katainen. Så ännu vet vi inte vem som blir bjuden till förhandlingsbordet. Senaste budet är att förhandlingarna börjar 18.5. "Spelet" kring den nya regeringen är i full gång. Som extra krydda Portugalpaketet och Ecofin-mötet 15.5. Snacka om tajmning.

Jag ska snart gå ombord på flyget, ser framemot att föra intressanta politiska diskussioner, träffa roliga typer och fint holländsk väder. Enda nackdelen är att jag kanske inte kan se ishockeymatchen ikväll, så heja Finland!

Holland calling

Snart iväg till Holland för Lymec-seminarium och kongress
men nu först till riksdagen för extra gruppmöte. Verkar ju inte hända nått i ett nafs nu med att bilda ny regering men ska få se vad som är senaste nytt på den fronten.


tisdag 3 maj 2011

tack för att du finns Janne

Måste bara tipsa om en grymt rolig och fräsch hemsida - kolla in den, Plaskjanne!



lägesrapport

Veckan har börjat lugnt, det är väl lite lugnet före stormen beroende på vad regeringssonderaren meddelar. Idag har alla partier varit och träffat Samlingspartiets ordförande Katainen, frågan är väl nu hur man löser Portugalfrågan efter Perussuomalaisets meddelande igår att de inte stöder paketet.

För egen del fortsätter veckan i Holland. Jag kommer att delta som SU:s representant i Lymecs seminarium om pensioner och vårkongress. Lymec är takorganisationen för alla liberala ungdomsförbund i Europa. Jag har inte varit med på ett Lymec-event förut så ska bli intressant att lära mig mera hur man gör politik i det sammanhanget.

Här på kansliet fortsätter förberedelserna för kongressen nästa vecka. Ska försöka uppdatera bloggen, speciellt efter riksdagsgruppens gruppmöte imorgon, om vi då vet något mer om vem som sätter sig vid förhandlingsbordet och försöker bilda en majoritetsregering.

fredag 29 april 2011

Nylands Brigad är kanon

- Det finns inget vett i att gå till attack mot Nylands Brigad, argumenten för en nedläggning saknas. Sannfinländarnas politik bevisar tydligt att partiet vill nedmontera svenskan i Finland, för det enda argumentet de har för att lägga ner brigaden är språkpolitiskt, säger förbundsordförande Fredrika Åkerö.

Den nyinvalde riksdagsledamoten, försvarsutskottets ordförande Jussi Niinistö (PS) vill inte minska på garnisonernas antal i Finland. Inför riksdagsvalet sade ändå flera riksdagspartier att ska det tas bort någonting i statens budget är försvarsbudgetens utgifter om tänkbar post. Så om Niinistö måste lägga ner garnisoner är Nylands brigad den första han skulle avsluta.

- Det här visar hur genomskinlig politik Sannfinländarna för, man är beredd att slösa skattepengar genom att lägga ner en av de kostnadseffektiva garnisonerna. Helt huvudlöst, säger Åkerö.

Svensk Ungdom ifrågasätter därför starkt tanken på en nedläggning av en av landets bäst fungerande garnisoner. Kostnad per beväring är låg, resultaten garnisonen presterar höga, och Nylands Brigad har stor betydelse för marinen och försvarsmakten. Svensk Ungdom uttrycker sitt starka stöd för brigadens arbete och fortsättning i Ekenäs, Raseborg.

party meeting

"Den som säger att politik är tråkigt har inte varit med när det händer, där det händer. För det här är allt annat än tråkigt."

Det var ett intensivt och lyckat sista möte med styrelsen igår.

Efter ett extra gruppmöte på riksdagen, med behandling av svar på regeringssonderarens frågor, är det nu partistyrelsemöte som gäller.

Här är det riktigt bra debatt, lite trångt med mycket folk på plats, och det känns bra. Jag tog upp att det är svårt för många att förstå ett regeringssamarbete med Sannfinländare, och ska tala mera om hur unga lyfts fram i samband med utvärdering av riksdagsvalet.

Snart blir det Vapphelgtime! Det är ju redan fredag, och på söndag blir det ny månad.

torsdag 28 april 2011

sista styrelsemötet

*snyft snyft* snart börjar det allra sista mötet med förbundsstyrelsen 2010-2011

Jag försöker jobba i turbotakt, utkast till uttalande och tackkort ska ännu komponeras, sen blir det mötesdax med formella ärenden. Kvällen avslutas med myspys, som sig bör.

Annars är det mycket som händer nu med ny riksdag och stundande regeringsförhandlingar. Det är spännande och lärorikt, jag har plats på första raden när jag som SUs representant får delta i mötena på riksdagen.

torsdag 21 april 2011

första mötet med nya gruppen

Jag ska just gå till riksdagen för att delta i första gruppmötet med den nya svenska riksdagsgruppen. Spännande! Kanske jag ser någon annan ny ledamot i huset också...

onsdag 20 april 2011

kampanjbilder

 Kampanj i Lovisa, utanför S-market.
På plats Toffe Hällfors, Thomas Antas, Silja Borgarsdóttir Sandelin, Anders Wikström mfl.

 Snyggingar från Österbotten:
Runa Ismark (vice ordf SU) och förbundsstyrelsemedlem David Andberg i minglet på Teatteri.

 Rockie poserar (det här är sjätte försöket) med min vägplansch. Tror jag förlorar i vem som är sötare...
Astrid anländer till valvakan på G18 efter att klarat inval i Helsingfors. Det blev tajt, men desto gladare miner bland anhängarna.

kongresshandlingar

Nu är de klara, alla kongresshandlingar, i påskens olika färger.

Förbundssekreterare Silja visar hur vi ska sortera in dem i kuvert som postas till alla anmälda delegater.

LSKs Egil Mattsson följer med medan praktikant Sandra försöker få ordning på buntarna.

Kanske en sista koll. Kommer nog bli en super kongress.

ps. tack till Kenneth (infosek) som kämpat med kopieringsmaskinen hela dagen.

Dagen då jag träffade Kofi Annan

Dagen då jag träffade FNs fd generalsekreterare Kofi Annan var igår, när president Martti Ahtisaaris "firma" Crisis Management Initiative (CMI) firade 10 år på nationalteatern i Helsingfors.
Egentligen fick jag ju ingen privat audiens med Annan, men visst kändes det lyxigt att bli inbjuden som förbundsordförande för att lyssna på bl.a. Ahtisaari och Annan.



På bilden dansar bl.a. vår president Tarja Halonen med CMIs chef Tuija Talvitie. Damen i grönt är Swanee Hunt, ambassadör från USA. 






 Killen med mikrofonen som fick oss alla att åtminstone lite röra på oss är Emmanuel Jal, fd barnsoldat som nu vill jobba för fred som musikartist. Kolla in hans webbsida We want peace.


Det pågår 28 våldsamma konflikter i världen (2010), varav 6 krig, alla inom stater. Och som Martti Ahtissari sa när han jobbade i Kosovo, han vill inte ha en frusen konflikt till, utan en lösning. Peace is a matter of will. And every peace matters.

Igår var jag stolt över att vara finländare. Och Ahtisaari var mycket roligare än jag trodde, när han höll sin presentation. Kofi Annan som avslutade dagen konstaterade att: Every country has a problem. In western countries people take democracy for granted (when not everyone votes in elections). Compare that with people who strives for democracy, fights for it. There are three important pillars for democracy; peace and stability, economic growth, respect for rule of law and human rights.

Det blev så mycket klokt och intressant sagt igår att jag kunde skriva en avhandling. Mera sånt här, mera fred i världen.