lördag 1 oktober 2011

jämlik äktenskapslag

Sade följande på SFPs partistyrelse igår 30.9:

”Be the change you want to see”. Det är Eva Biaudets motto och också många andra liberalers motto i det politiska arbetet vi gör.
När regeringsprogrammet var färdigt skrivet stod det ingenting om en ändring och förbättring av äktenskapslagen. KD motsatte sig det och gjorde det till en tröskelfråga.

Svensk Ungdom har länge jobbat för en förändring, det var en av våra målsättningar i regeringsförhandlingarna. Vi har talat för en könsneutral äktenskapslag, en lag som gäller alla medborgare, utan att inskränka på den evangelisk-lutherska kyrkans vigselrätt.
Nu har vi en lagmotion i riksdagen som föreslår en jämlik äktenskapslag, och vi vill rikta ett stort tack till Astrid Thors. Hon har varit med i arbetsgruppen som jobbat fram förslaget.
Och vi är stolta att vår partiordförande har skrivit under lagmotionen
– Tack Steffi!

Det visar att det här inte är en lagmotion i mängden och nu gäller det att jobba för att få 100 ledamöter att instämma – det här är en rättvis ändring där alla par inkluderas och jämställs.

Jag fick vara med i Ajankohtainen Kakkonen och Vihailta – Hatkväll på svenska. Och där diskuterades bland annat hatprat. Det är en svår fråga vad som ska tillåtas och vad inte.
Men det är inte en läppä – ett skämt, när man kränker någon, häver ur sig vad som helst och mobbar på nätet. Debatt är när man diskuterar med substans och argument, inte när man attackerar personer. Jag får ofta höra att debatten lider om man inte kan vara anonym, att alla inte kommer att delta om man inte får eller kan vara anonym på webben.
Personligen tycker jag att man alltid ska kunna stå för sina åsikter. Vad är det för klimat vi har om du inte har möjlighet att framföra dina åsikter fritt?

Möjligheten till anonyma kommentarer har också en baksida. Många avstår från att delta i en debatt som gång på gång tenderar att få en låg nivå. Anonyma debattforum kommer alltid att finnas, Internet styrs inte av en stat eller person och jag vill inte ha censur men jag kan förespråka respekt och säga ifrån. Jag efterlyser givande och intressanta diskussioner och debatter på nätet – utan att behöva bli sårad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar