fredag 7 oktober 2011

Uppsökande ungdomsarbete får pengar

Regeringen föreslår att anslagen för verkstadsverksamhet för unga och uppsökande ungdomsarbete ökar med ca 4 miljoner euro jämfört med årets statsbudget.

- Det här är helt rätt, satsningar måste göras för att få ner arbetslösheten bland unga, kommenterar Fredrika Åkerö, ordförande för Svensk Ungdom.

Målet är att uppsökande ungdomsarbete ska täcka hela landet, och få ner ungdomsarbetslösheten från 33 200 till 25 000 personer. SU har redan länge haft en sänkning av ungdomsarbetslösheten som en av sina högsta prioriteringar.

- Det här vill vi se att förverkligas. Uppsökande ungdomsverksamhet är ett effektivt verktyg för att få tag i unga som tappar riktningen i ett samhälle som rör sig allt snabbare. Det är därför väldigt viktigt att den nivå på tippnings- och penninglotterivinstmedel som tilldelas ungdomssektorn inte minskar, säger Åkerö.

Aktivare medborgarskap bland unga lyfts fram i budgeten. Målsättningen är att öka de ungas valdeltagande. För Svensk Ungdom är det ändå svårt att förstå att de politiska ungdomsförbunden inte får synas i de finländska skolorna. Det skulle vara naturligt att politik har en plats bland unga, för att väcka intresse. Fortsätter trenden med sjunkande valdeltagande urholkas demokratin.

- Det här kunde ha skrivits tydligare in i både regeringsprogrammet och budgeten 2012, säger Åkerö. Att se hur politik görs i praktiken fungerar bättre för att få unga engagerade än att tala om teorier på samhällsläralektionerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar