måndag 28 februari 2011

söndrig telefon

Från en Nokia E75 till en sån här... Så kan det gå när man är oförsiktig med sin telefon.

Förutom det har jag försökt få ordning på min kalender, och smälta alla intryck från vårt mega super effektiva förbundsstyrelsemöte som tog plats igår här på kontoret. Vi diskuterade bland annat 26 olika motioner, en som ville föra en debatt om att cannabis ska användas som läkemedel, två andra handlade om kärnkraft och en massa annat - ser framemot diskussionerna på kongressen! =)

Verksamhetsberättelse och bokslut hann vi också godkänna.

Men nu blir det att springa till Nokia help desk på alexandersgatan å sen mot Karis och eftermiddagsmöten där.

ps. är jättenöjd med min första valannons (gårdagens västis) har nog världens bästa grafiker

torsdag 24 februari 2011

möten x 5

Idag är mötesdag med fem möten. Ibland önskar jag att jag hade en egen assistent som skulle hålla lite ordning på mig, men ganska bra går det trots att huvudet inte alltid vill hänga med.

På partiets arbetsutskottsmötet diskuterade vi röstspärren och omröstningen i grundlagsutskottet. Det politiska arbetet som sker nu görs främst i riksdagen, och det händer det. Få se hur det hela löser sig nästa vecka.

Nu är det snart dags att gå på förbundets finansutskottsmöte, sen väntar gruppmöte i riksdagen och efter det valberedningsutskottsmöte för kulturfonden. Och som grande finale gruppmöte här på kansliet inför folktingets session i Karleby 12-13.3. Gäller att ha koll på vilket möte man sitter på idag.

onsdag 23 februari 2011

modelling and photos

Nu ska jag just åka iväg till Gräsviken för SUs fotografering. Egil, vår sekreterare för högskolepolitik och organisation, kom just från studion och var imponerad. Alla SUs sexton kandidater fotas idag och imorgon. Det görs också en video på sidan om. Spännande.

Jag får Silja med mig. Det känns nästan lite pinsamt att medge men det tog säkert två timmar för mig att välja kläder. Men det ska bli kul! Får äntligen nytta av alla timmar av Top Model med Tyra Banks.

Nu iväg.

måndag 21 februari 2011

manic monday

Vitsit den här måndagen har gått fort. Ska snart hoppa på tåget mot Karis, tänkte ta det lugnt så här i början av denna vecka så att jag ser fräsch ut på SUs fotografering på onsdag.

Tyckte stan kändes tom när jag kom i morse, men no wonder om 50 000 har tagit tåget till Lappland och 50 000 har flygit upp. Sportlov for the lucky ones.

Jag har fixat plojknappar idag och köpt chokokex åt Silja så att hon skulle bli glad. Å så har jag gått igenom en massa motioner som kommit in till förbundet, som ska behandlas på kongressen i maj. Gillar starkt flertalet, men inte alla. Vissa av dem är lite väl pro strålning... Ni vet, Lovisa. Men det bäddar för en bra debatt.

lördag 19 februari 2011

jag å gubbarna

Förlåt nu alla gubbar, men onekligen känns det lite som jag å gubbarna när man läser dagens husis. =D

fredag 18 februari 2011

redan fredag

Torsdagen var snabbt framme och försvann igen. Igår var det arbetsutskottsmöte som vanligt och gruppmöte på riksdagen. På kvällen en diskussion i Ekenäs som kvinnoförbundet ordnade, om vård på svenska. Vi närmar oss riksdagsvalet.

Idag har jag varit i Karis, sovit en god och välbehövlig stund nere i mitt källarrum. Ända tills HBL ringde. Få se om det blev någon juttu. Nu ska jag skicka ut mitt förslag på valteser till förbundsstyrelsen. Hoppas de gillar.

Samtidigt jobbar jag å syster på min egen valkampanj, annonser, flyers, planscher, hemsidan...
Men tänk att det redan är fredag.

Positiv attityd, på med kaffe, finns ännu mycket kvar av denna dag. Och imorgon melodifestivalen!

onsdag 16 februari 2011

normal wednesday


Efter en förmiddag i trevligt sällskap av FSS ordförande Alina Böling (foto lånat från Facebook) på statsrådets kanslis seminarium om ett Finland för alla åldrar sitter jag nu och försöker ta mig an alla valfrågor och kandidattest.

Det som irriterar mig mest är inte att göra dem, men när man en gång svara eller försöker ladda upp en bild så fungerar det inte. Nå, fan den som ger sig.

På eftermiddagen väntar DEMOs fem års jubileumsseminarium. Demo är riksdagens nätverk för demokratiarbete. Och ikväll kanske damhandboll Hifk-Åifk, beroende lite på hur jag hinner.


måndag 14 februari 2011

dear friends

I dag är det alla hjärtans dag <3

efter en lite seg och extremt kall morgon kom jag till kontoret - har inte riktigt återhämtat mig från NCF-toppmötet ännu - och finskakursen jag går gjorde mig inte på bättre humör.

Som tur kom SUs übersnygga nya roll ups idag, och vår riksdagsvalskampanjen tar form. Ser grymt mycket framemot lanseringen. Nu och hälsa på SAMOK, dom ordnar lite fest. Som sällskap får jag med mig Egil från kontoret. Sen ska jag försöka fara å kasta lite boll före kvällen avslutas med middag på Elite. Att sånt.

Ny dag imorgon med SUs kandidatträff och SFPs Solna-kväll.

Önskar alla en fin alla hjärtans dag med en bild på min sötis Rockie.

fredag 11 februari 2011

the nordic dimension

Gamla och nya nordister. Endast den gemensamma historien och kulturen för oss inte in i en gemensam framtid.

Similarity + Trust = Feasibility
Feasibility + Flexibility = Success

Lyssnar för tillfället på Nordiska Mittengruppens sekreterare Terhi Tikkala.

Snöstormen börjar nå också Göteborg, det är ju värsta snökaos i Stockholm.

Om en timme ska vi workshoppa om framtiden för vårt nordiska samarbete. Få se vad vi kommer fram till. Och så såg jag chokokaka här utanför mötesrummet, mmm.

till min syster

Det här blogginlägget tillägnas min syster. Hon är född exakt två år, en månad och fyra dagar före mig, 11 februari 1982. Hon har alltså funnits till så länge jag minns.

När jag var liten tyckte Ika om att leka med mig. Och jag var med på noterna. Vem som hade roligast kan man ju undra, men när jag idag tänkte på att jag inte är hemma på hennes födelsedag, började jag också tänka på allt hon gjort för mig.

Vi har haft vår gemensamma barndom, sen tonåren som var mindre roligt med en hel del skrik och bråk. Men ändå tog Ika med mig till Ekenäs där det var coolt att hänga på sommaren, fast jag bara var tretton. Och nu som vuxna så gråter vi ut ibland på krogen, annars är vi ju ganska tuffa brudar. En sak vet jag säkert - jag skulle inte vara den jag är utan min syster.

Och hon kommer aldrig att svika mig. Jag är så otroligt tacksam för det, att jag har en storasyster och att det är just Ika som är min.

Marika & Fredrika - förpackningarna är olika, men innehållet ganska lika.

STORT grattis Iki på din födelsedag 11 februari. <3

torsdag 10 februari 2011

flyg och fläng

Inga lätta frågor i slaget efter tolv, finns mycket att fundera på och mycket för mig att lära mig. Debatten kan höras här.

Nu iväg till flyget som tar mig till Göteborg. Nordiska centerungdomens toppmöte hela veckoslutet.
Bloggar beroende på tillgång på nät.

Möte på dagen (styrelsemöte, seminarium, toppmöte...) - roligt på kvällen.

Arbetsutskottsmötet med Magnus Öster, Johan Johansson och Jytte Österberg får illustrera möte och min goda vän Malena Backman kvällsdelen. =D



onsdag 9 februari 2011

slaget

Ajo, förbereder mig för slaget efter tolv imorgon på radio Vega. 

Jag ska diskutera hållbarhetsunderskottet med Dan Koivulaakso (VF), Niklas Andersson (KD) och debattledare är Marianne Lydén.

Höja pensionsåldern, statsskulden eller skatterna?

verkligheten

Blev förra fredagen intervjuad av P3. Måns från Sverige var här och vi pratade ganska länge. Resultatet av intervjun kan höras här. Det är dramatiskt, swedish style!

Det finns också ett till inslag, med Jonathan.

"En vacker sommarkväll på stranden blev Jonathan slagen och sparkad och dumpad i ett dike. Han blev det – för att han pratade svenska."

tölli

Finlands förvaltnings- och kommunminister Tapani Tölli har lyckats göra intryck på mig. Efter ett seminarium idag, Närdemokarti i byn, ser jag på honom med helt nya ögon. Han var bra, riktigt bra!

Människor kan vara så olika i verkligheten från hur man uppfattar dem via media.

tisdag 8 februari 2011

hälsa för studerande

Psykosociala tjänster. Huh, inte det lättaste ordet. Men sådana behöver vi mera av bland unga, elever och studerande. Eftersom att barnskyddet slutar gälla efter grundskolan blir andra stadiets studerande före myndighetsåldern helt utanför systemet. Är du alltså 15-16-17 år och i behov av psykosociala tjänster så finns det inte. Sorry, du får inte hjälp. I kanske just den "värsta" tiden av uppväxten. Stort problem! Lite ofattbart egentligen.

Har alltså varit på ett seminarium som Delegationen för ungdomsärenden ordnade på riksdagen. En annan sak som kom upp, lite på samma område är yrkeshögskolestuderandes hälsovård. Nu är det kommunen där studerande kommer ifrån eller studerar på som ska fixa det. Universitetsstuderande har studenthälsan. Hoppas försöket 2011-2014 funkar, så att YH-studerande kan komma med i studenthälsan.


Snart förbundsstyrelsemöte 
här på kansliet.


(ps. this one is 
for you Silja)

- Spidermonkey =)

måndag 7 februari 2011

vvv veckoslut

Från fredag-söndag befann jag mig ute på öppet hav och i grannlandet. SFP Nyland och Helsingfors ordnade Vi vinner valet-kryssning. Innehållsmässigt okej, fast jag är kanske inte den bästa att avgöra när jag jobbar, pratar och tänker politik hela tiden. Vi var en glad hög på 130 personer ungfär, och bland dem dussinet roliga SU:are.

En av höjdpunkterna var faktiskt att träffa min goda vän Solveig i Stockholm. Hon har emigrerat, och vi ses väldigt sällan men vänskapen hålls ändå stark. Påsklovet kommer förhoppningsvis att spenderas i Stockholm.

Före kryssningen blev partiets valprogram godkänt på partistyrelsemötet, men det lanseras om jag minns rätt 17.2. Det har varit en lång process med många möten, hoppas verkligen slutprodukten går hem hos folket.

Nu snart finskakurs, före det lite mat så att hjärnan orkar.
 

Såhär roligt hade jag och en av Svensk Ungdoms Helsingforsprofiler Benjamin Ellenberg det på kryssning.

onsdag 2 februari 2011

bambi på hal is?

Var med på ett hörn i tv-programmet Ajankohtainen kakkonen igår.

Programmet kan du se här, inslaget om de politiska ungdomsförbundens "leikkauslistat" börjar efter 32 min 30 sek (-40 min 40 sek)

Var ett ganska roligt koncept med auktion och snabba klipp, men själva frågan är förstås väldigt svår. Tycker också det är bra att de politiska ungdomsförbunden får synlighet inför valet.

Skulle gärna ha pratat mera och friare, men övning ger färdighet, på det andra inhemska.
ps. notera också vad perussuomalaisten Simon Elo svarar när han ska spara i undervisning...

sfp på 100 sekunder

För dig som ännu inte sett partiets valvideo - tycker den är ganska skojsig!
Finns också på finska, engelska och närpesiska.


Nej tack till familjeminister

Statsminister Kiviniemi har gått ut med att det bör inrättas en familjeminister i nästa regering, som skulle ha hand om frågor som berör familjen. Detta som en följd av regeringens politikprogram barn, unga och familjer.

- Att få till stånd en skild ungdomsminister och självständighet till ungdomsfrågor har varit en lång kamp. Nu är jag rädd för att man vill skrota det och igen införliva ungdomsfrågor i ett större sammanhang där de drunknar. Problematiken i t.ex. ungdomsarbetslöshet är en helt annan än hur man ska få arbetsliv och familjeliv att gå ihop. Därför behövs det en skild ungdomsminister, konstaterar Svensk Ungdoms förbundsordförande Fredrika Åkerö.

SU förespråkar en lösning med ett ministerutskott som hanterar familjefrågor, då det är
många olika sektorer som berörs. En ministerportfölj till är inte önskvärd.


Vi diggar ungdomsministern och SFP:s partiordförande Stefan Wallin.