söndag 1 april 2012

Våld inte berättigat

Riksdagsman Olli Immonen (Sannf) anser att romska tiggare med våld ska skjutsas ut ur landet. Svensk Ungdom kan inte annat än konstatera att detta låter som hets mot folkgrupp.

Romer, eller zigenare, hör till de mest förföljda folkgrupperna i Europa genom tiderna. Det finns otaliga exempel i historien där de använts som syndabockar i olika sammanhang. Men medan det efter Förintelsen blivit tabu att uttrycka sig fördomsfullt mot t.ex. judar, så anses det tydligen fortfarande rumsrent att göra det mot romer - och inte bara i Rumänien och Bulgarien (där romers mänskliga rättigheter fortfarande inte respekteras), men alltså även på högsta nivå här i Finland, dvs. i den finska riksdagen.

Rumänien och Bulgarien hör sedan 2007 till den Europeiska unionen, och som EU-medborgare har rumäner och bulgarer, så som finländare, även vissa grundläggande rättigheter. Dit hör fri rörlighet i unionens medlemsländer (2004/38/EG). År 2010 då Frankrikets president Nicolas Sarkozy ville skicka ut de rumänska och bulgariska romerna ut ur landet väckte detta stor uppståndelse, och det konstaterades från många håll att landet hade brutit mot EU:s lagstiftning. Beslutet att utvisa en EU-medborgare måste fattas från fall till fall.  Dessutom skulle en massutvisning av romer bryta mot Rådets direktiv 2000/43/EG om genomförandet av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung.

När en EU medlem bryter mot lagstiftningen i ett EU land är det en sak, men det blir alltså en helt annan fråga då man som stat ämnar vidta åtgärder mot en specifik folkgrupp. Svensk Ungdom tror på ett Finland där mänskliga rättigheter inte bara är en självklarhet för alla, men en sak som även kännetecknar vårt land i internationella sammanhang, och vi vill att Finland även i framtiden skall vara en förebild för andra länder när det gäller mänskliga rättigheter.

Europa och de enskilda EU länderna är i ständig förändring och utveckling. Denna utveckling innebär att vi kommer att se mera av Europa i Finland, dvs. mångfalden på våra gator kommer att öka. Romerna är EU:s största etniska minoritet och är fortfarande socialt marginaliserade, och offer för djupt sittande fördomar. De europeiska institutionerna och de enskilda EU-länderna har ett gemensamt ansvar att förbättra romernas sociala ställning genom att använda alla instrument, som står till deras förfogande.

Immonen försöker ta den lätta vägen ut. Våld är inte befogat och Immonens snabba samt enkla lösning är vidrig ur människorättsperspektiv. Svensk Ungdom rekommenderar starkt att Immonen läser meddelandet från Kommissionen från den 5.4.2011, med titeln En EU-ram för nationella strategier för integrering av romer fram till 2020.
(HBL insändare 29.3)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar