tisdag 28 september 2010

Möjligt med uppbåd för alla

Risto Siilasmaas arbetsgrupp överlämnade idag sin utredning om värnpliktens samhälleliga inverkan till försvarsministeriet. Arbetsgruppens förslag skulle göra värnplikten mer flexibel än vad den är idag.

- Det finns mycket bra att ta fasta på i den utredningen. För ungdomar är det viktigt att värnplikten bättre kan kombineras med studier, säger Svenska Ungdoms förbundsordförande Fredrika Åkerö.

- Några förbättringsförslag sett ur vår synvinkel är att uppbådssystemet utvecklas så att alla kallas, inte bara män, som en samhällelig uppgift för att kontrollera hur hela åldersgruppen mår, tillägger Åkerö. Nu ska vi hoppas att också ministeriet och riksdagen har mod att ta det här steget.

Föga överraskande föreslår ändå arbetsgruppen att det fortsättningsvis ska vara frivilligt för kvinnor och värnplikt för män. Men att de kvinnor som avser göra värnplikten inte ska behöva betala för den obligatoriska hälsoundersökningen. Det här borde vara åtgärdat redan.

Utbildningsperioden föreslås förkortas med två veckor, så att personalen får en chans att pusta ut, utvärdera och utveckla verksamheten. Nu blir en kontingent hemförlovad på fredag och nästa rycker in på måndag.

- Det här är ett verkligt bra förslag. Jag uppskattar också att arbetsgruppen lyfter fram förbättringen av den värnpliktiges ekonomiska situation. En ung person ska inte gå på minus ekonomiskt när han eller hon tjänar sitt land, avslutar Åkerö.


Gå in och kommentera gruppens rapport här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar