tisdag 19 oktober 2010

Ja till könsneutralt äktenskap

Jämför vår pressis å Yles nyhet (skapa lite reaktioner igår, iaf i Österbotten...)

Finland ska behandla alla medborgare jämlikt. För tillfället finns det en lag för homosexuella, som ger dem rätt att ingå partnerskap. Inom landets statskyrka råder det delade meningar om att ge homosexuella rätten att ingå äktenskap. Kyrkan har vigselrätt, och bromsar nu en utveckling inom landet där äktenskapslagstiftningen skulle vara inkluderande för alla par, oberoende sammansättning. Men samhället i stort, som styrs av lagar stiftade av vår riksdag, ska visa vägen till ett liberalt samhälle.


-        Såhär kan det inte fortsätta. Ska kyrkan bestämma över riksdagen? Det här handlar inte om hur bibeln ska tolkas, utan om mänskliga rättigheter. Vi kan inte fortsätta behandla homosexuella som andra klassens medborgare. Att ha en attityd som kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen, som tror att hon har rätt att definiera hur kärleken ska se ut mellan två vuxna individer, är arrogant och otroligt fräckt, säger Fredrika Åkerö, Svensk Ungdoms förbundsordförande.


Två människor som vill gifta sig ska få göra det, oberoende personernas könstillhörighet. Det är en juridisk fråga, som endast har en lösning, förutsatt att man respekterar de mänskliga rättigheterna. Ingen ska diskrimineras på grund av sexuell läggning.


(det är ju inte bort från Kyrkan om staten Finland stiftar en lag som ger homosexuella möjlighet att ingå äktenskap... eller?)

2 kommentarer:

  1. Håller helt med..
    Räsänen är en gammal tant som lever i "dåtiden". Vad som är skrämmande är att många personer tycker att det är rätt att man diskriminerar emot homosexuella bara för att det står skrivet i en bok.. Och vad som är mer skrämmande är att dessa bigoter har lov att diskriminera för att deras hat baserar sig på en religion. Sorligt..

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar och stöd Dmitry!

    SvaraRadera