fredag 5 november 2010

Enbuske får SU:s Svenska Natten-medalj

Svensk Ungdom vill lyfta fram redaktör Tuomas Enbuskes insats för tvåspråkigheten i Finland inför Svenska dagen 6.11.
- Vår Svenska Natten-medalj går i år till Tuomas Enbuske, för den insats han gör för tvåspråkigheten i Finland. Enbuske är öppet positiv till svenska språket i Finland, och han hanterar språkfrågan på ett sakligt och intelligent sätt, motiverar förbundsordförande Fredrika Åkerö.

Enbuske är bland annat aktiv i Magma-akademin, som grundats för att främja tvåspråkigheten i Finland, där han sitter i akademins tvåspråkiga delegation. Han är också aktiv som vice ordförande i Svenska.nu nätverket, som arbetar för svenska språket och kulturen i Finland.

Karriärmässigt har redaktör Enbuske blivit känd via radio och TV. År 2008 började exempelvis programmet Epäkorrektia, Tuomas Enbuske!, där han ställde allmänna sanningar på prov, att visas i YLE1. Tuomas Enbuske är född 1977 i Uleåborg och är gift med finlandssvenska Hannah Norrena. Paret har en dotter tillsammans.

- Tuomas är en ung förebild för den tvåspråkighet vi jobbar för. Han är ett ypperligt exempel på hur en finskspråkig lär känna den finlandssvenska kulturen och ser det som positivt och givande. Det behövs i dagens språkklimat där svenskan mer och mer ifrågasätts i Finland.

Bakgrund om Svenska Natten-medaljen
Svensk Ungdom har delat ut Svenska Natten-medaljen, även kallad skuggmedalj, sedan år 2003 för att uppmärksamma en ung person eller grupp som gjort en insats för det svenska i Finland. SU:s medalj är en
skuggmedalj till Svenska Finlands Folktings Svenska dagen-förtjänsttecken, som huvudsakligen delas ut till äldre personer som gjort en gedigen insats för det svenska i Finland. Svensk Ungdom vill visa att man inte behöver ha uppnått en viss ålder för att vara förtjänt av erkänsla.

Tidigare mottagare av SU:s Svenska Natten-medalj är bland andra André Wickström, Matilda Hemnell, Peter Nyman och Sturm & Drang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar