tisdag 16 november 2010

Stubb får mig att sluta le

Utrikesminister Stubbs kommentarer till Samlingspartiets ungas ställningstagande att svenskan nu ska bort i finska skolor får mig att allt annat än le. Här handlar det inte bara om att unga är och ska vara radikala - det är nästan lite nedvärderande att säga så.

Benjamin Ellenbergs kommentar på FB är träffande:
"Mellan raderna kan man väl läsa att svenska språket inte är mycket annat än en personlig image-fråga för minister Stubb. Han framstår gärna som finlandssvensk, men är synnerligen passiv i så gott som alla frågor som gäller svenskan."

Ungdomsförbundet kom på den geniala idén att föreslå att pennor ska delas ut som det står "pakkoruotsi pois" på, i alla skolor. Jag förstår att det inte alltid behöver kännas motiverande att läsa ett språk i skolan, speciellt om man börjar i högstadiet och det är så grammatiskt - varit där själv och kämpat med både finska, tyska och franska. Men när man inte erkänner konsekvenserna, att det skulle vara början på en nedmontering av vårt tvåspråkiga land, utan gömmer sig bakom argumentet att frivillighet ökar attraktiviteten - jag menar, se hur det gick med studentexamen!

Det som bör göras är att språkundervisningen i grundskolan reformeras, på både svenska och finska, så att elever uppskattar det, genom att ha mera kultur (musik, litteratur, tv) och att man lär sig våga använda språket, på det sättet man kan det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar