tisdag 5 april 2011

Varför tvingas kyrkan försvara sig mot KD?

Bra uttalande av Stefan Wallin:

Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen fortsätter att blanda ihop religion och politik på ett sätt, som ingen blir klok på. I partiledarutfrågningen i YLE på måndagskvällen kallade Räsänen den numera indragna kampanjen "Stå på dig", som ärkebiskopen starkt fördömde,  för "kyrkans interna diskussion som inte politikerna skall blanda sig i."

Speciellt upprörd var Räsänen på att jag fördömt denna kampanj, där en ung flicka ansåg att en homosexuell säkert kan göra bättring, eftersom också en mördare kan göra det. Räsänen ansåg att jag uttalade mig som minister för kyrkofrågor, dvs politiker.

Detta hindrade ändå inte Räsänen själv, från att synligt applådera kampanjen med samma iver som hon i höstas under YLE:s homokväll exkluderade sexuella minoriteter från sin syn på parrelationer och samliv. Hur skall Räsänen ha det? Är det bara KD som har rätt att uttala sig politiskt i dessa frågor utan att det skall tolkas som ett politiskt ställningstagande?

Oavsett om Räsänen uttalar sig som lagstiftare och politiker eller som församlingsmedlem blir effekten alltid en massutskrivning från kyrkan. Kyrkans ledning har upprepade gånger tvingats meddela, att Räsänens åsikter inte är kyrkans.

Trots detta börjar Räsänens profil i debatten stå kyrkan dyrt - bokstavligen och bildligt. Ett sjunkande medlemsantal drabbar kyrkans möjligheter att bedriva bl.a diakoni- samt barn- och ungdomsarbete. Det är en gigantisk paradox att vår kristna kyrka idag måste försvara sig mot Kristdemokraterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar