tisdag 14 februari 2012

skolväg

Hur lång väg ska studerande ha till sin skola? Svaret är olika, beroende på var man bor i landet och är van vid, och i vilken ålder man är. Jag har just träffat Suomen Lukiolaisten Liittos ordförande Veera Svahn och diskuterat bland annat det här. Vi kom fram till en grundregel som är ganska bra om man går i gymnasiet (eller yrkesskola) - man ska kunna bo hemma och studera. Det betyder att skolvägen kan inte vara så lång eller ta så lång tid att du inte hinner till skolan på morgonen och hem på kvällen. Det här som ett minikrav. Gymnasierna har en reform framför sig, och det är ännu inte klart vad det kommer att betyda. Hur många gymnasier har vi i framtiden? Och hur påverkar det här den svenskspråkiga gymnasieutbildningen, innehållet (som är det viktigaste) och tillgängligheten?

2 kommentarer:

  1. Tycker du att man kan/borde ge avkall på grundregeln om att man ska kunna bo hemma och studera i vissa mer speciella omständigheter? Om någon till exempel bor längre ut i skärgården eller på landsbygden så kan det bli nästintill omöjligt att uppfylla kravet.

    Liksom du anser jag att innehållet (som jag tolkar att i första hand omfattar själva undervisningen) är det viktigaste. Problemet ligger (lite förenklat) enligt min syn i att tillgängligheten och ett bra innehåll inte alltid går hand i hand vilket medför att man i vissa fall måste ge avkall på tillgängligheten. Så långt är säkert många överens? Det svåra blir ju sedan att dra en gräns någonstans..

    SvaraRadera
  2. Får väl lov att svara att det alltid finns undantag till regeln. Och håller med om att det är svårt att dra en definitiv gräns. Men det känns nog jättesvårt om det är frågan om ett barn på 7 år som har/får en väldigt lång skolväg, jmf en gymnasist på 17 år.

    SvaraRadera