måndag 27 februari 2012

Solidaritet i kommunreformen

Det behövs en långsiktig lösning på kommunstrukturen i Finland. Det anser Svensk Ungdoms förbundsstyrelse. Att med bara några års mellanrum ställas inför massiva förändringar i hur kommunerna ser ut är inte hållbart konstaterar styrelsen.

- Det är nödvändigt att genomföra en reform för att åstadkomma jämlikhet mellan kommuninvånare i Finland, säger förbundsordförande Fredrika Åkerö. Om vi vet att det finns en risk att vi om tio år har en klyfta mellan lägsta och högsta kommunalskatten i Finland på upp till tio procent kan vi inte blunda för det och passivt följa med utvecklingen.

Kommunerna måste ha betalningsförmåga för den service samhället gemensamt beslutar att kommunen ska kunna sköta. Med tanke på framtiden måste beslut fattas nu, beslut som innebär en framåtanda och inte revirtänkande som hör till det förflutna.

- Alla kommuner i Finland tjänar på att se möjligheterna i samarbete och eventuellt bildandet av en ny kommun för regionens bästa. Det är nuvarande beslutfattare skyldiga gentemot kommande generationer, säger Åkerö. Nu är det inte bara frågan om den egna kommunen, utan om solidaritet och jämlikhet mellan alla kommuninvånare i Finland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar